ZAGAĐEN ZRAK U ZAGREBU I tri puta veće koncentracije od normale

flickr

U Zagrebu su zabilježene visoke vrijednosti satnih koncentracija lebdećih čestica PM10 te je zbog toga indeks zraka loš ili vrlo loš. U kvartu Dugave zabilježeno je prekoračenje propisane 24-satne granične vrijednosti od 50 µg/m3.

Nastavni zavod za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar” stoga je izdao preventivne preporuke u svrhu sprječavanja akutnih i dugoročnih negativnih utjecaja na zdravlje ljudi.

Savjetuju izbjegavanje dugotrajne i intenzivne tjelesne aktivnosti na otvorenome, posebno uz prometnice, djeci, trudnicama, osobama starije dobi te osobama oboljelima od kroničnih bolesti, narušena imuniteta te pušačima, ali i pasivnim pušačima.

“Savjetuje se izbjegavanje nepotrebne izloženosti respirabilnim česticama iz drugih izvora poput pušenja, korištenja kemikalija, ljepila, boja, lakova i sl. Trebalo bi se koristiti sredstvima javnoga gradskog prijevoza.



Savjetuje se izbjegavanje korištenja osobnih automobila te ostalih prijevoznih sredstava otvorenog tipa poput bicikala, skutera i dr. u području prometnica. Trebalo bi izbjegavati grijanje na kruta goriva”, poručili su iz Nastavnog zavoda dr. Andrija Štampar.

Komentari