VRIJEME U PONEDJELJAK Na Jadranu bura i sunčan dan, a na kopnu oblačan

U prvom će dijelu ponedjeljka na istoku Hrvatske prevladavati oblačno, osobito u Posavini i Podravini i maglovito. Poslijepodne su sunčana razdoblja vjerojatnija u Podunavlju, gdje će puhati slab do umjeren jugoistočnjak. Jutro prohladno, a dnevna temperatura između 10 i 12 °C.

U središnjoj Hrvatskoj malo niža, do 9 °C. Magla će mjestimice znatno smanjivati vidljivost, pa budite oprezni u prometu. Bit će oblačno, a samo rijetko može biti slabe kiše ili rosulje, uglavnom u zapadnim predjelima.

Najveća je vjerojatnost za tek malo kiše u gorskoj Hrvatskoj, gdje će također prevladavati oblačno, ujutro i maglovito, a magla se osobito po kotlinama može i dulje zadržati. Duž obale sjevernog Jadrana će zapuhati bura, podno Velebita lokalno i s olujnim udarima, koja će donijeti stabilnije i sunčanije vrijeme, uz dnevnu temperaturu od 16 do 18 °C.

Podjednaka dnevna temperatura bit će i u Dalmaciji, a jutarnja oko 8 °C u unutrašnjosti te između 13 i 16 °C na obali. Prevladavat će sunčano, uz većinom umjerenu buru, prema otvorenom moru i jaku. Stoga će i more biti umjereno valovito i valovito.



Na jugu Hrvatske bura će biti najslabija, poslijepodne će čak nakratko ponegdje opet zapuhati i jugo, uz koje će i dalje biti razmjetno toplo, do 20 °C. Uz promjenljivu naoblaku, moguća je i mjestimična kiša, osobito u Konavlima, a na moru i poneka pijavica.

U srijedu opet jugo

“Na kopnu će i u utorak prevladavati oblačno, ponegdje i maglovito, uz mogućnost za malo kiše ponajprije u gorju. Od srijede uz jugozapadnjak, magle će biti sve manje, ali zato će kiša biti sve češća. No, s povremenim sunčanim razdobljima, opet će malo porasti dnevna temperatura, osobito sredinom tjedna.

U utorak pak posvuda na Jadranu sunčanih sati neće manjkati, ali stabilno vrijeme kratko će potrajati. Već u srijedu okreće na jugo, s kojim opet dolazi više oblaka i povremena kiša, pa će studeni završiti promjenljivim vremenom. I temperaturom znatno iznad prosjeka, i jutarnjom i dnevnom – kao što je to bilo i u dosadašnjem dijelu ovoga nimalo tipičnog studenog.”, prognozirala je za HRT dr. sc. Petra Mikuš Jurković iz Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a za HRT.

Komentari