VIDEO Most predlaže izmjene Zakona o doprinosima

Foto: Damjan Tadic / CROPIX

Most nezavisnih lista izvijestio je u utorak da su u saborsku proceduru uputili izmjene Zakona o doprinosima jer se, tvrde, važeći zakon pokazao štetnim i “antipoduzetničkim”.

“Brojni poduzetnici i udruge traže izmjenu Zakona o doprinosima jer je važeći zakon antipoduzetnički”, rekao je na konferenciji za novinare Mostov politički tajnik Nikola Grmoja navodeći kako mikro i mali poduzetnici čine više od 98 posto tvrtki u Hrvatskoj, zapošljavaju gotovo 53 posto zaposlenih u gospodarstvu, te ostvaruju 275 milijardi kuna prihoda i dobit od 9 milijardi kuna.

Predstavnik savjeta Mosta za financije, poduzetništvo i gospodarstvo Mislav Kraljević tvrdi kako važeći zakon djeluje destimulativno na poduzetnike početnike te na generiranje novih poduzetničkih poduhvata, stvara nove namete i dovodi do zatvaranja stotina malih poduzetničkih kompanija.

Most stoga predlaže izmjene zakona na način da se ukine obveza plaćanja doprinosa na određene kategorije, za direktore početnike do 3 godine od početka poslovanja, direktore roditelje djece predškolske i školske dobi koji se odluče raditi na manje od punog radnog vremena, te za direktore/likvidatore društva čiji je mjesečni prihod manji od 15.000 kuna.



“Naš prijedlog trebao bi dovesti do novih radnih mjesta i lakšeg poslovanja poduzetnika”, istaknuo je Kraljević.

Zastupnica Mosta Sonja Čikotić naglasila je da su ljudi ključ uspjeha i da oni koji se odluče sami pokrenuti posao zaslužuju uvjete u kojima bi sebi osigurali egzistenciju kako ne bi morali odlaziti u inozemstvo.

Grmoja: Za razgovore o predizbornim koalicijama ima još vremena

Na upit novinara o mogućim predizbornim koalicijama Mosta Grmoja je ustvrdio kako je Most treća politička snaga u Hrvatskoj a da za razgovore s ostalim političkim grupacijama i inicijativama još ima vremena.

“Pokazali smo dosad da na sve izbore možemo izaći sami i pripremamo se za to. A ako se dogodi nekakva suradnja na nacionalnoj razini s onima koji prihvaćaju naš program i za to smo otvoreni”, poručio je.

Dodao je i kako Most želi da se stvori jedna grupacija koja će imati šansu snažnije ugroziti duo na vlasti, ali i da Most ima kapacitete izaći i sam na izbore.

O mogućoj postizbornoj koaliciji s HDZ-om Grmoja je kazao kako treba učiti iz prošlosti te da se s 10 ili 12 zastupnika ne može prisiliti HDZ ni SDP na krupnije promjene.

“Stvarne  promjene moguće su ako bi neka nova opcija van HDZ-a i SDP-a osvojila 30 i više mandata, ali tada pitanje ne bi bilo hoćete li podržati HDZ ili SDP nego bi bilo koja će opcija podržati tu opciju”, rekao je.

 

Komentari