U Zagreb stižu Merkel, Timošenko, Kličko, Tusk…

U Zagreb na izborni kongres Europske pučke stranke (EPP) dolaze, između ostalih, njemačka kancelarka Angela Merkel, novoizabrana šefica Europske komisije Ursula von der Leyen, irski premijer Leo Varadkar, ali i Ukrajinci – boksač i političar Vitalij Kličko te Julija Timošenko.

Dolazi i predsjednik Europskog vijeća na odlasku Donald Tusk, a upravo on bit će novi predsjednik Europske pučke stranke (EPP), potvrdila je danas stranka. Taj je Poljak, naime, jedini kandidat za to mjesto na kojem će zamijeniti Francuza Josepha Daula koji je EPP vodio od kraja 2013. Tusk je sugovornik s kojim će premijer Andrej Plenković već sutra održati prvi od niza bilateralnih sastanaka, a bit će ih više od 25, uključujući onaj s Angelom Merkel, Ursulom von der Leyen, bugarskim premijerom Bojkom Borisovom i ostalima.

Osmišljavanje nove suvremenije političke platforme

Demokršćanski i narodnjački stranački blok bira novo vodstvo s kojim kreće u osmišljavanje suvremenije ekološke platforme i politike za mlade, a na dnevnom redu je i proširenje EU na zapadni Balkan. Više od 2000 sudionika očekuje se na 26. kongresu pučana, prvom u Hrvatskoj, najmlađoj članici EU koja će u prvoj polovini 2020. prvi put predsjedati EU i priprema se za ulazak u schengensku zonu i uvođenje eura. Na skup stiže više šefova država i vlada. Od dolaska je odustao srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić i najvjerojatnije će SDS, pridruženu stranku EPP-a, predstavljati ministrica Jadranka Joksimović, piše Večernji list.



Komentari