Tri tabora za izbore u HDZ-u, Plenkovića će uskoro podržati Butković

Goran Mehkek / CROPIX

Stranački šef Andrej Plenković obilazi teren, pomalo dobiva i javnu podršku pojedinih HDZ-ovih dužnosnika, trojka Stier, Kovač i Penava (a trebali bi im se pridružiti još neki Plenkovićevi oponenti) na tragu su formiranja trojnog pakta te će na šefa HDZ-a udariti združeno, a oni koji se još nisu priklonili nijednom taboru razvijaju tezu kako bi Plenković mogao preživjeti izbore u HDZ-u te da je važniji cilj u Predsjedništvo stranke instalirati njegove oponente i na taj način ga “obuzdati” u HDZ-u.

Dakle, HDZ je zasad podijeljen na “plenkiste”, oporbenu trojku i neutralne, odnosno one koji još kalkuliraju.

Butkovićeva podrška

Andreja Plenkovića zasad je javno podržala većina ministara u Vladi, a N1 neslužbeno doznaje da će ga u skoro vrijeme podržati i Oleg Butković, ministar prometa i potpredsjednik HDZ-a, koji se s Plenkovićem, odnosno smjerom vođenja HDZ-a, nije uvijek posve slagao. Butković se kani ponovno kandidirati za potpredsjednika HDZ-a.

Izvori bliski Butković kažu kako premijer Plenković zaslužuje povjerenje kako bi na skorim parlamentarnim izborima pokušao ponovno ostvariti (relativnu) pobjedu i sastaviti Vladu.



Butkovićeva podrška za Plenkovića bi bila značajna jer on ne spada u njegove miljenike, a na zadnjim je izborima u HDZ-u za poziciju potpredsjednika Butković dobio najviše glasova stranačkih delegate.

Dogovor oporbene trojke

Izvori bliski oporbenoj trojci uvjereni su pak da će Stier, Kovač i Penava postići dogovor u kojoj će formaciji izaći na unutarstranačke izbore koji će se održati vjerojatno 8. i 15. ožujka (budu li potrebna dva kruga), što znači da bi jedan od te trojice bio kandidat za predsjednika, jedan vjerojatno za zamjenika, a treći očito za potpredsjednika budući da se u ožujku izravno biraju predsjednik stranke, zamjenik i četiri potpredsjednika.

Ne postigne li oporbena trojka dogovor, njihovi će se glasovi rasuti i to će, ponajprije, ići u prilog Andreju Plenkoviću.

‘Neprijateljsko’ Predsjedništvo

Trojni pakt samo je jedan od scenarija koji se trenutačno razvijaju u HDZ-u. U krugu HDZ-ovaca koji su zasad neutralni u stranačkoj borbi nastao je scenarij prema kojem smjena Andreja Plenkovića s pozicije predsjednika HDZ-a nije primaran cilj nego je cilj u Predsjedništvo stranke postaviti Plenkovićeve neistomišljenike. U tim se krugovima smatra da bi “neprijateljsko” Predsjedništvo Plenkovića prisililo da se više konzultira sa strankom u donošenju odluka, a prema nekim idejama Plenković bi zbog nedostatka koalicijskog potencijala mogao izgubiti iduće parlamentarne izbore što bi značilo da bi vrlo brzo bio smijenjen s pozicije predsjednika stranke, bez obzira na netom održane stranačke izbore. Tada bi lagodnu priliku da preuzme HDZ dobio neki od Plenkovićevih oponenata.

Međusobne kritike suprotstavljenih tabora

Svaki tabor u HDZ-u kritizira scenarij onog drugog tabora, tako oni skloni oporbenoj trojci smatraju da je potonji scenarij želja onih koji se ne usude mijenjati stvari u HDZ-u i podsjećaju da je Plenković od Tomislava Karamarka naslijedio Predsjedništvo koje, dakle, nije skrojeno po njegovoj volji (premda je kasnije kooptirao pojedine svoje ljude), ali da mu to Predsjedništvo nikada nije stvaralo značajnije probleme ili pak osporavalo odluke. Jedini raskol unutar Kluba HDZ-a dogodio se kada se u Saboru glasalo o Istanbulskoj konvenciji, javlja N1.

Komentari