Tko stoji iza smjene Bore Nogala?

Neja Markicevic / CROPIX

Smjenjivanje dr. Bore Nogala s mjesta ravnatelja Dječje bolnice Srebrnjak u fokus javnosti stavilo je već zaboravljeno bivše lječilište za oboljele od tuberkuloze Brestovac podno Sljemena.

Dr. Nogalo je, naime, kao razlog za smjenjivanje naveo borbu za 80.000 četvornih metara zemljišta na kojem je bivši sanatorij, a koje je u vlasništvu Dječje bolnice. A uz to je kao razlog za smjenjivanje naveo i borbu za kontrolu nad projektom Centra za kompetenciju za translacijsku medicinu vrijednim 60 milijuna eura.

Brestovcem se osim javnosti ovih dana bavi i državno odvjetništvo, i to zbog mogućeg mešetarenja njegovim vrijednim zemljištem. To su Večernjem listu potvrdili u Županijskom državnom odvjetništvu u Zagrebu. Istražitelji provode izvide u slučaju Brestovac prema kaznenoj prijavi koju je podnio Zeleni odred – forum braniteljske udruge VIDRA, i to još 26. rujna 2018.

 Kako su u Zelenom forumu naveli DORH-u, ali i pučkoj pravo braniteljici, prijavu su predali zbog osnovane sumnje u kriminalno mešetarenje s atraktivnim zemljištem na Medvednici odnosno s bivšim sanatorijem Brestovac. U Zelenom odredu su nedavno, kad su na svojoj stranici na Facebooku podsjetili da su predali tu kaznenu prijavu prije godinu dana, naveli da su pregledom dostupnih zemljišnih knjiga uočili vrlo dinamičnu preparcelaciju na toj lokaciji.



“Ogromna lokacija Brestovac najvjerojatnije je zamjenom za dvije majušne parcele u Zagrebu postala i formalno privatno vlasništvo”, kažu u Zelenom odredu. Pri tome navode da se dvije osobe na koje glase zamjenske parcele posebno ističu. Tako za jednu od njih sumnjaju da je djelatnik Hrvatskih šuma, a druga je, prema informacijama Zelenog odreda, poduzetnik koji je donedavno bio, kako navode, visoko rangirani član jedne gotovo zaboravljene stranke u Hrvatskoj, piše Večernji list.

Komentari