Sladoljev: U Hrvatskoj postoji agenda da neki mogu reći sve, a neki ne smiju ništa

Saborski zastupnik Mosta nezavisnih lista Marko Sladoljev u četvrtak je gostovao na portalu Otvoreno. S glavnim urednikom Marijanom Opačkom najprije je komentirao SDP-ov pokušaj opoziv ministrice Blaženke Divjak.

“Bio sam na toj raspravi do tri ujutro, bilo nas je osam zastupnika. Očekivao sam veći angažman SDP-a pošto su oni bili pokretači zahtjeva. Bila je samo jedna saborska zastupnica cijelo vrijeme. Mi smo svi iznijeli svoje argumente, ali smatram da je rasprava bila sramotna zbog termina. Smatram da je obrazovanje prevažna tema da bi bila u kasnom večernjem terminu. Čini mi se da se tu HDZ i HNS ponašaju kao loša obitelj koja želi sakriti člana obitelji kojeg se srami. Željeli su je sakriti od fokusa medija”, rekao je Sladovljev.

“Ministrica se za vrijeme rasprave cijelo vrijeme smijala, fotografirala naše saborske zastupnike, uopće nije odgovarala na naša pitanja. Mi smo iznijeli ozbiljne argumente, a to je da je reforma propala, to i sami profesori tvrde. Prosvjed na trgu bana Jelačića nije bio samo za materijalna prava nego je bio i protiv reforme. Profesori su tada pokazali palac dolje za tu reformu. Pokušava se provesti digitalizacija, djeca imaju laptop, a sa škola nam otpada žbuka. Nisu opremljeni laboratoriji, kabineti fizike, broj faktografskih podataka koje djeca uče uopće nije smanjen nego samo to sada više ne uče iz udžbenika nego s laptopa. Dogodila se digitalizacija obrozavanja ali suštinske reforme nisu provedene”, dodao je.

“U jednom trenutku je bila prekinuta sjednica Sabora jer nitko od SDP-ovaca nije bio u Saboru, a oni su bili predlagatelji zahtjeva za opoziv. Ministrica je iskoristila tu situaciju da njih prozove, a mi smo bili tamo”, istaknuo je zastupnik Mosta.



U planu je koalicija s Miroslavom Škorom

“Pa ima namjere, pregovori su ozbiljni, s gospodinom Škorom pregovara vrh stranke, gospodin Božo Petrov. Mi smatramo da on može donijeti tu nužnu promjenu Hrvatskoj što je pokazao i na predsjedničkim izborima. Oko Škore se može stvoriti jedna opcija koja će razbiti duopol HDZ-a i SDP-a i koja će osvojiti ozbiljan broj mandata i onda krenuti u dugoročnu politiku jer politika nije utrka na 100 metara nego maraton. Ne treba brzati, sve treba biti dobro pripremljeno i onda ozbiljno ući u parlamentarne izbore”, pojasnio je Sladoljev.

“Mi smo bili opcija koja je iznenadila sve. Očekivanja su bila velika, mi smo se trudili stvarati jednu ozbiljnu političku stranku. Preživjeli smo dva izborna ciklusa i po najnovijim anketama smo opet treća opcija. Želimo sa Škorom stvoriti taj treći put i ozbiljno se baviti politikom”, dodao je.

Most njeguje ekonomski liberalnu politiku

“Tu politiku smo učili kroz iskustvo. Dosta nas je oblikovao Tihomir Orešković koji je po mom mišljenju bio najbolji premijer u hrvatskoj povijesti, što su potvrdili podaci koji su pokazali da je on jedini smanjio javni dug. Osim toga, kad je došao u Vladu rekao je ministrima da imaju šest mjeseci za provođenje reformi ili lete van. Tako se radi u korporaciji. Kroz suradnju s Oreškovićem smo uvidjeli da ekonomski program ima velike mogućnosti. Jedini način da Hrvatska smanji taj veliki državni aparat jest da se ukinu županije, da se smanji broj zaposlenih u javnoj upravi i da se stvaraju nova radna mjesta”, smatra Sladoljev.

“Most bi trebao biti moderna, ekonomska, zelena, suverena stranka koja se bori za nacionalne interese. Paradoks je u Hrvatskoj što je lijeva opcija preuzela ekološke teme, iako to ne bi trebalo biti tako. Most ekologiju i zelenu Hrvatsku promatra iz jednog domoljublja i ljubavi prema zemlji te smo zbog toga specifični na političkoj sceni i otuda naš angažman i oko Zrmanje. Mi se moramo profilirati kroz te teme i zagovarati ih, a pri tome ne skrivati svoj stav”, dodao je.

‘Netko može reći sve, netko ništa’

“Ja sam vjeroučitelj, dakle, nekima to, kao gospodinu Beljaku, znači da ste klerofašisti. U Africi sam bio vjeručitelj gdje sam napravio kuhinju gdje se hrani 900 djece svih vjera i religija i mislim da to nije klerofašističko djelo”, rekao je Sladoljev.

“Reagirao sam na Beljakov twitt zbog političke higijene. U Hrvatskoj postoji jedna agenda da neki mogu sve reći, a neki ne smiju ništa. Da sam to ja izjavio, moja bi politička karijera bila mrtva, i tako bi i trebalo biti. Bojim se da će to opet proći, on se ispričao, ali ne vjerujem da je to bila neka iskrena isprika”, smatra saborski zastupnik.

‘Novi zakon o navijačima je licemjeran’

“Nas navijače trpaju u ladice. Ovaj zakon je licemjeran, bit će donešen bez ikakvog dijaloga s navijačkim skupinama. U navijačkim skupinama ima ljudi koji nisu huligani. Navijači nisu red sestara milosrdnica, ali nisu ni babaroge kako ih se nekad želi prikazati. Zakon je licemjeran jer piše da se broj nereda na sportskim borilištima smanjio, a ide se u represiju prema navijačima”, istaknuo je Sladoljev.

“Najveća nebuloza zakona je da će se kažnjavati navijači koji napušu više od 0,05 promila alkohola, a to su dvije pive, bez obzira radili nered ili ne. Testiranje ne smijete odbiti. Možete mirno sjediti na utakmici, a biti kažnjeni visokom novčanom kaznom i zabranom odlaska na utakmice na dvije godine ako se popili dvije pive. Još jedan paradoks je što je sponzor Hrvatske nogometne reprezentacije jedna piva, da se u ložama uredno pije piva, a onda će kažnjavati navijače koji popiju dvije pive. Pitanje je uopće koliko je taj zakon ustavan”, dodao je.

“U samoj odredbi piše da će se kažnjavati navijači koji pokušaju ući na stadion, ali i dolazak na stadion. Volio bih da pravnici pojasne tu formulaciju dolaska na stadion. Kad krenem iz svog kvarta na stadion u Maksimir, u trenutku kad izađem iz svog ulaza to se računa da ja dolazim na stadion. Tko će uopće provjeravati ako ja prolazim pored stadiona i popio sam dvije pive, želim li ja uopće ići na utakmicu ili samo proći pored stadiona. To je zabrana kretanja”, pojasnio je.

“U zakon stoji da će biti kažnjavanje prikrivanje identiteta i da neće biti dopušten unos odjevnih predmeta koji prikrivaju identitet. Je li to dolčevita, kapuljača, navijački šal? Navijača treba kažnjavati ali ih ne smije ih se trpati u posebnu skupinu ljudi. Statistika pokazuje da su posjetioci narodnjačkih klubova vrlo često u većem prekršaju od navijača. Zašto bi tučnjavu na stadionu drugačije kažnjavali od tučnjave u narodnjačkom klubu?”

Planovi i reforme Mosta

“Most će se baviti ekonomija i u fokusu nam je reforma lokalne samouprave. Mi smo ostavili u Vladi akcijski plan od 800 milijuna kuna s kojim bi se uštedjelo jako puno novaca i točno bi se znalo koliko je koji službenik u županiji zaprimio predmeta. Ako jedan zaprima 150 predmeta, drugi tri, onda ovaj koji zaprima tri mora dobiti otkaz jer njegovo postojanje nema smisla. Tu je i reforma izbornog sustava. Taj zakon ne možemo iznijeti u Sabor, SDP nam ne želi dati potpise. “

“Mi imamo gotov plan za gospodarenje otpadom. Naš čelnik zagrebačkog Mosta Slaven Dobrović napravio je plan gospodarenja otpadom u gradu Krku koji savršeno funkcionira i taj plan samo treba preslikati u grad Zagreb. Dobili smo veliko pojačanje u Tomislavu Jeliću, jednom od najaktivnijih zastupnika u gradskoj skupštini koji je jedan od najvećih oponenata Milanu Bandiću i koji je otkrio onaj manjak od 1,4 milijardi kuna, ali mi ćemo nuditi i neka svoja rješenja. Nije dovoljno samo kritizirati, morate ponuditi i neka rješenja. Mi smo tu oporba i želimo nuditi svoja rješenja”, zaključio je Sladoljev.

Komentari