Sindikati se ne boje Vlade: ‘Ako ne plate štrajk, samo će djeci naštetiti’

Boris Kovacev / CROPIX

Škole u Hrvatskoj krenule su u opći štrajk sve dok se ne ispuni zahtjev sindikata, odnosno 6,11 posto veći koeficijenti na plaću. Tu je odluku podržalo više od 96 posto članova sindikata u osnovnim i srednjim školama. Odbili su Vladinu ponudu, iako im se od utorka štrajk više ne plaća.

Najavljen je i prosvjed tijekom održavanja kongresa Europske pučke stranke u Zagrebu. Da je sustav u blokadi, priznaje i ministrica obrazovanja, koja rješenje vidi u kompromisu između sindikata i premijera.

Postoji li šansa za njega i kakve akcije prosvjetari pripremaju otkrio je gost RTL-a Danas Željko Stipić, predsjednik sindikata Preporod. Prije svega, organizirat će akciju “Potrubi za obrazovanje” na trasi od Sheratona do Arene na Laništu, gdje se održava kongres.

“Složni smo. Da nismo, ne bismo imali ovakav odziv od samog početka štrajka pa do danas niti bi podrška javnosti, roditelja i s raznih strana bila tolika. Svaka razjedinjenost vodi našem slabljenju, a svako slabljenje pomaže drugoj strani da ne udovolji našim zahtjevima”, rekao je Stipić pa se osvrnuo na Vladine prijetnje o oduzimanju dnevnica:



“Shvaćam ih kao izraz nemoći. Jer, kad štrajk ne bi bio plaćen, ne bi bili odrađeni ni ti sati, a najviše bi bili oštećeni naši učenici. Siguran sam da Vlada neće to učiniti pa da njihovo nesnalaženje ili nedovoljno poznavanje problematike na kraju plate oni koji su najmanje krivi. Zato svi koji nam prijete neplaćanjem moraju znati da je to prijetnja praznom puškom. Ili, ako to nije tako, onda će oživotvorenje takve ideje imati teške i nesagledive posljedice.”

Učitelji: Nećemo odustati

“Takve prijetnje samo će nas očvrstiti u štrajku. I sutra će biti tako, neka nitko ne misli da će se štrajk sam od sebe osuti. Treba riješiti problem i štrajk će završiti”, naglasio je Stipić i komentirao roditelje:

“Vidimo ih kao saveznike, ne kao drugu stranu. Sve što činimo jest za dobrobit njihove djece. Zato očekujem njihovo razumijevanje. Molimo ih za strpljenje jer ako ovo izguramo do kraja, bit će to za dobrobit njihove djece.”

No, pitanje je što će biti ako se “ovo ne izgura do kraja”.

“Nijedan štrajk nije sam po sebi cilj, on je sredstvo da se postigne cilj. Ako ostvari rezultat, onda se neki propusti neće primijetiti, ali ako ne da rezultate, onda treba postaviti pitanje o odgovornosti onih koji su odgovorni za ovu priču. Prostora ima da na kraju budu zadovoljni svi, ne samo mi, sindikati, nego naši članovi i svi zaposleni u osnovnim i srednjim školama”, zaključio je predsjednik sindikata Preporod za RTL.

Komentari