SINDIKATI PROTIV REFORMI Otkaze za loše profesore ne žele ni spominjati

Cropix

Konferenciju nakon sindikalnog referenduma održali su Sanja Šprem, predsjednica Sindikata hrvatskih učitelja, i Branimir Mihalinec, predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske.

Ponuda Vlade o povećanju plaća odbijena je velikom većinom i u osnovnim i u srednjim školama, a štrajk ide dalje, rekli su sindikalni predstavnici.

Indexova novinarka upitala je Sanju Šprem o tome je li prema njihovim smjernicama planirano da loši nastavnici lakše dobiju otkaz.

“Vaše pitanje možda nije imalo za smisao da isprovocira, ali ja ću odgovoriti ono što stoji u smjernicama. A to je da se sve učitelje i zaposlenike mora motivirati kako bi bili izvrsni, kako ne bi bili nezadovoljni. Naravno, predložili smo pravedniji sustav nagrađivanja i napredovanja. Je li doista mislite da je u Hrvatskoj samo 15 posto izvrsnih i najboljih, to su brojke mentora i savjetnika. U sustavu obrazovanja postoje ljudi koji daju svoj maksimalni doprinos, koji učenike primaju kao da su njihova djeca, nekad daju veći angažman u školi nego kod kuće. Kao učiteljica ne mogu prihvatiti da bilo tko smatra da učitelji ne rade kvalitetno svoj posao”, rekla je Šprem.



“Jer znate što, vrlo često čujem u zadnje vrijeme da mi živimo na državnim jaslama, jaslama privatnika, da mi ništa ne proizvodimo. Učitelji su najbolji proizvođač u zadnje vrijeme. Znate zbog čega? Jer naše znanje i njihov ulog izlazi iz Hrvatske. Ono što smo investirali u naše učenike i budućnost domovine na putu je za Irsku i Njemačku”, govorila je Šprem.

No nije odgovorila na pitanje o otkazu za najgore.

“Znači vi tvrdite da nema nijednog nastavnika koji loše radi svoj posao?” inzistirala je novinarka Indexa.

“Pa nemojte, molim vas”, ubacio se Mihalinec. Na portala Index nije nitko odgovorio.

Komentari