Relković: Sada se vidi samo SDP i HDZ, a gdje su ostali?

Matija Djanjesic / CROPIX

Politički analitičar Ivica Relković gostovao je u emisiji N1 televizije i komentirao promjene koje su donijeli predsjednički izbori.

“Promijenio se odnos snaga. Odmah smo krenuli u parlamentarnu kampanju. Više od godinu dana nemamo period bez kampanje. Svi ulozi su stavljeni na parlamentarne izbore. Međutim, sad se vidi samo SDP i HDZ, a gdje su ostali? Ima li mjesta za druge? Što je s ljevicom izvan SDP-a? Što je s ostalima? Mi smo sada u ponovnom traženju. Juričan je velika enigma parlamentarnim izborima, ali kako sastaviti listu s nekim tko radi antikampanju? Puno je nepoznanica koje se sad otvaraju pa bi rejting između SDP-a i HDZ-a ostavio samo kao njihov, ne u smislu svih stranaka”, rekao je Ivica Relković.

Govoreći o predstojećim unutastranačkim izborima u HDZ-u nakon gubitka predsjedničkih izbora, Relković rekao je da im sad slijede pravi kompetitivni izbori za razliku od mnogih prethodnih izbora.

“Da, kad govorimo o izborima u HDZ-u, imali smo kompetitivne izbore s ozbiljnim protukandidatima, kad je predsjednica bila Jadranka Kosor. Ona je napravila grešku što nije išla na ponavljanje izbora. Dočekala je izbore u kojima je imala izazivače koji nisu bili pro forma. Zatim slijede izbori koji su samo aklamacija. Zatim dolazi Andrej Plenković na izborima jer je Tomislav Karamarko pao, između njih nije bila borba jer je Karamarko otišao. Ali sad dolaze kompetitivni izbori. To se događa kad stranka izgubi izbore, onda se javljaju ozbiljni protukandidati. Predsjednička pozicija je HDZ-u više moralni udarac. Ti su im izbori postali toliko bitni da Plenković sad ima ozbiljne protukandidate dok upravlja Vladom.”



Na pitanje koliko su unutastranački izbori iskreno demokratski, kaže da je normalno da u strankama postoje frakcije, a one u HDZ-u postoje još otkad je Tuđman bio živ, napomenuo je.

“U našim strankama još nisu dosegnuti demokratski standardi. U strankama postoje frakcije, još odavno, kad je Tuđman bio živ. Kod njih to funkcionira tako da se drže ljestve predsjedniku, a kad ode, sve se mijenja. Imaju novi statut, vidjet ćemo hoće li biti stvarnog izjašnjavanja članstva”, kazao je Relković.

Komentirajući najavu Zorana Milanovića da će inauguraciju organizirati bez pompe, rekao je:

“Kad pogledamo njegov postizborni govor i neke najave, ispada potpuno logično. Sve to spada u obrazac njegovih najava. Ovo nije PR Zorana Milanovića, on je od sebe to otklonio. Prepoznao je svoj politički kapital. Ako se tako nastavi, to bi moglo biti dobro za ostvarenje pravih, fokusiranih borbi u parlamentu za ono što nam fali – pravih sadržajnih rasprava”, rekao je Ivica Relković, piše N1.

Komentari