Predstavljen novi zakon o službi u Oružanim snagama, cilj regulirati stradavanje vojnih osoba

Damjan Tadic / CROPIX

Hrvatski sabor raspravio je u četvrtak izmjene Zakona o službi u Oružanim snagama kojima se, između ostaloga, regulira postupanje u slučajevima stradavanja ili pogibije vojnih osoba u obavljanju službe u HV-u.

Resorni ministar Damir Krstičević poručio je kako je čovjek najvažniji dio našeg obrambenog sustava.

Predloženim izmjenama Zakona određena prava propisuju se i za obitelji vojne osobe koja bez svoje krivnje pogine ili umre zbog radne ili ozljede koju je zadobila u obavljanju službene zadaće u Hrvatskoj vojsci.

Također se propisuje da će vojnoj osobi koja je bez svoje krivnje teško ranjena ili ozlijeđena u obavljanju službe u Hrvatskoj vojsci i koja je nepokretna, slabo pokretna ili joj se ne preporučuje kretanje Ministarstvo obrane osigurati administrativnu i psihosocijalnu potporu pri ostvarivanju prava vezanih uz njezino stanje.



Afera municija

Odgovarajući na zastupničko pitanje Ivana Lovrinovića (Promijenimo Hrvatsku) o aferi Municija u zračnoj bazi Zemunik kada su pripadnici HRZ-a zlorabili helikoptere za prijevoz osobe osumnjičene za krijumčarenje oružja Krstičević je rekao kako su počinitelji sankcionirani, a odgovorni smijenjeni te da su ogromna većina pripadnika HV-a časni i pošteni ljudi.

Miro Bulj (Klub Mosta) ocijenio je da zakon poboljšava razinu života i rada hrvatskog vojnika najavivši mu potporu. Hrvatski vojnik pobijedio je u obrani hrvatskog naroda i samostalnosti hrvatske države nasuprot velikosrpskog četničkog agresora.

Bulj se u raspravi založio i za uključivanje Hrvatske vojske u čuvanje državne granice zajedno s policijom kako bi se spriječile ilegalne migracije, što je i predviđeno Zakonom o policiji, a kako bi se zaštitili hrvatski građani i njihova imovina, osobito u pograničnim područjima. Izrazio je i bojazan da bi Hrvatsko ratno zrakoplovstvo (HRZ) zbog kašnjenja u nabavi borbenih zrakoplova moglo izgubiti borbenu spremnost.

Komentari