Plenković: Tuđman je bio najveći suverenist, svi ciljevi politike suverenosti su ostvareni

Bruno Konjevic / CROPIX

Franjo Tuđman bio je veliki čovjek, državnik, vizionar i najveći hrvatski suverenist, rekao je premijer Andrej Plenković u utorak na skupu u povodu 20. godišnjice smrti prvog hrvatskog predsjednika, nazvavši razdoblje stvaranja hrvatske države “Tuđmanovim desetljećem”.

Otvarajući okrugli stol „Dr. Franjo Tuđman – vrhovni zapovjednik i državnik“, u povodu 20. godišnjice smrti prvog hrvatskog predsjednika, Plenković je rekao da je ključni cilj Tuđmanovog rada bio realizacija ideje slobodne i neovisne Hrvatske. Dodao je da je sve što je bitno, referentno, strateški značajno za hrvatsku državu i hrvatski narod “u biti sintetizirano u 10 godina Tuđmanove ere” – u razdoblju od 1989. do 1999. godine.

“To su bile jedinstvene, neponovljive i presudne godine za hrvatski narod”, rekao je Plenković. Također je naglasio Tuđmanovo iskustvo sudjelovanja u Drugom svjetskom ratu kao antifašiste, iskustvo povjesničara, disidenta i “političara s jasnom vizijom kako doći do tisućljetnog sna hrvatskog naroda –  a to je hrvatska država”.

Dodao je da se pritom ne smiju zaboraviti okolnosti u kojima Tuđman “izlazi s konceptom hrvatske države, slobode, demokracije”, a za što dobiva plebiscitarnu potporu hrvatskog naroda.



Tuđman je bio najveći hrvatski suverenist

Naglasio je i da je Tuđman imao znanja kao zapovjednik Hrvatske vojske osloboditi okupirana područja, kao i snagu za pomirbu i mirnu reintegraciju hrvatskog Podunavlja.

“Kao što je na početku kazao – idemo prvo napraviti pomirbu unutar hrvatskog naroda, idemo povezati domovinsku i iseljenu Hrvatsku, tako je kao državnik, pobjednik koji je ostvario strateške ciljeve, imao snage pružiti ruku i prema srpskoj manjini u Hrvatskoj. To može samo veliki čovjek i vizionar”, ustvrdio je Plenković.

Plenković je istaknuo da je Franjo Tuđman bio najveći  hrvatski suverenist. “Upravo on, jer su svi ciljevi politike suverenosti realizirani tada. Država koja nije imala ni pluralizma, niti je bila samostalna, niti imala tržišnu ekonomiju, postala je međunarodna priznata, slobodna zemlja, s cjelovitim teritorijem, stanovništvom i vlašću. A to su tri obilježja suverenizma”, poručio je Plenković.

Na svima nama je, zaključio je, da njegujemo baštinu prvog hrvatskog predsjednika, poštujemo simbole hrvatske države i budemo svjesni povijesnih trenutaka koji su se zbili u tom prvom ‘Tuđmanovom desetljeću’ za hrvatsku državu.

Komentari