Plenković navodno prikupio čak 45.000 potpisa, predaje ih danas

Damir Krajac / CROPIX

Sutra istječe rok za prikupljanje i predaju potpisa kandidatima za čelne funkcije u HDZ-u. Da bi im kandidatura bila valjana, kandidati za predsjednika i zamjenika predsjednika stranke moraju predati više od 10.500 potpisa, no iz izbornog stožera predsjednika Andreja Plenkovića neslužbeno se čuje da je brojka potpisa prikupljenih za njegovu kandidaturu višestruko veća, čak 45.000.

Zajedno s potpisima za Plenkovića taj je tim prikupljao i potpise za Tomu Medveda koji se natječe za zamjenika predsjednika HDZ-a te za Ivana Anušića, Branka Bačića, Olega Butkovića i Zdravku Bušić, koji su u utrci za četiri potpredsjedničke funkcije.

I za njih je prikupljeno više potpisa od minimuma koji propisuje HDZ-ov statut, no te su brojke, kako se može čuti, ipak daleko ispod broja potpisa prikupljenih za Plenkovićevu kandidaturu. S predajom prikupljenih potpisa taj tim neće čekati zadnji rok, nego ih, kako neslužbeno najavljuje, namjerava predati već danas poslijepodne, piše Večernji.

U petak ujutro u stranačko Središnje izborno povjerenstvo (SIP) trebali bi stići i potpisi kandidata iz tima Mire Kovača. U tom se stožeru također hvale da su prikupili više nego dovoljno potpisa za sve svoje kandidate, i to po “nekoliko tisuća više”, unatoč opstrukcijama o kojima govore od samog početka prikupljanja.



A kada SIP zaprimi prikupljene potpise, imat će 48 sati da ih provjeri i objavi liste kandidata za sve funkcije.

U stranci objašnjavaju kako će se provjeravati usklađenost osobnih podataka članova HDZ-a koji su dali potpise, no u Kovačevu stožeru ne vjeruju u nepristranost stranačkih službi i upozoravaju da oni, za razliku od Plenkovićeva tima, nemaju nikakvu mogućnost provjeriti vjerodostojnost potpisa za Plenkovića i njegove kandidate.

Iz tog su stožera i dosad govorili o diskriminaciji i pritiscima na njihove ljude i članove koji su im željeli potpisati kandidaturu. Po izbornim pravilima, prigovori na izborni proces, pa i na prikupljanje potpisa, podnose se županijskim, gradskim i općinskim izbornim povjerenstvima.

U HDZ-ovoj središnjici, međutim, jučer su novinarima Večernjeg tvrdili da SIP nije zaprimio nijedan službeni prigovor na proces prikupljanja potpisa.

Priopćenja i reakcije SIP-a na navode Kovačeva tima o nepravilnostima bile su, kažu, usmjerene na neutemeljena prozivanja u javnom prostoru koja su unosila nejasnoće u izborni proces. Zbog pojašnjenja tih navoda reagirao je SIP, ali nikakvog službenog prigovora nije bilo, tvrde u stranci.

Iz Kovačeva stožera tijekom zadnjeg tjedna prikupljanja potpisa izražena je i sumnja u službenu brojku od 210.000 članova stranke. Ivan Penava, kandidat za zamjenika predsjednika, računa da HDZ nema ni upola toliko članova, a da je HDZ-ovih članova daleko manje od službene brojke neformalno se slažu i u Plenkovićevoj struji.

Podaci o desecima tisuća potpisa o kojima govore stožeri na prvi se pogled kose s takvim općim uvjerenjem, no treba uzeti u obzir da HDZ-ov statut ne zabranjuje članovima da potpišu i za više kandidata, što su mnogi od njih i učinili.

Za pravu procjenu stvarnog broja članova HDZ-a zato će trebati pričekati objavu rezultata izbora za čelne ljude stranke, koji će se provesti 17. ožujka. I u jednom i u drugom stožeru procjene odziva daleko su ispod brojki zabilježenih na zadnjim izborima 2016. godine, kada je Plenković za šefa stranke izabran glasovima 97.000 HDZ-ovaca.

Kao dodatni demotivirajući faktor HDZ-ovu članstvu spominje se i znatno manji broj biračkih mjesta u odnosu na izbore 2016. godine, no u vrhu stranke objašnjavaju da broj mjesta nije smanjen da bi se HDZ-ovce demotiviralo da iziđu na izbore. Kažu kako su se na taj potez odlučili zbog činjenice da će HDZ svog predsjednika prvi put izravno birati između više ponuđenih kandidata.

Zbog toga je nužan i jači nadzor nad izbornim procesom, što zahtijeva brojne promatrače i s jedne i s druge strane, a to bi, kažu, bilo nemoguće osigurati ako bi svaki mjesni odbor imao više biračkih mjesta, piše Večernji list.

Komentari