Orban prkosi Tusku: Ako ne zaustavi skretanje ulijevo, Fidesz napušta EPP

Mađarski premijer Viktor Orban u petak je izjavio da Europska pučka stranka skreće ulijevo, zbog čega bi njegov Fidesz mogao napustiti grupaciju.

Reakcija je to na poruke koje je novoizabrani predsjednik Donald Tusk poslao sa kongresu EPP-a u Zagrebu.

Fidesz nije pozvan na kongres u Zagrebu. Europska pučka stranka (EPP) suspendirala je članstvo Fidesza u toj grupaciji još u ožujku ove godine. Kao razlog naveli su zabrinutost u pogledu “Orbanovih populističkih antiimigracijskih kampanja” i erozije vladavine prava, slobode tiska i prava manjina pod njegovom vodstvom.

Orban je ranije na mađarskom državnom radiju rekao da ne planira napustiti EPP. “Čuvat ćemo svoje suspendirano članstvo”, rekao je i dodao: “Čekat ćemo da EPP bude načisto sa svojim pogledima i planovima i tada ćemo odlučiti”.



Tusk je govorio o mržnji i populizmu, te o tome tko može a tko ne može biti dio EPP-a. Mnogi su to protumačili kao napad na Orbana.

“Nećemo žrtvovati vrijednosti poput građanskih sloboda, vladavine prava i poštenja u javnom životu na oltar sigurnosti i reda”, rekao je Tusk. “Tkogod to ne može prihvatiti, svrstava se de facto izvan naše (EPP) obitelji”, dodao je.

Upitan za komentar Tuskovih izjava, Orban je rekao da je EPP postao žrtva skretanja ulijevo, nešto što bi Tusk morao zaustaviti ili će EPP izgubiti Fidesz, javlja Reuters.

Komentari