Oprečne reakcije saborskih zastupnika na Milanovićevu odluku o inauguraciju na Pantovčaku

Bruno Konjevic / CROPIX

Odluka izabranog hrvatskog predsjednika Zorana Milanovića da njegova inauguracija bude samo s nužnim uzvanicima u Uredu predsjednika na Pantovčaku, umjesto velike svečane ceremonije na Markovu trgu kao što je bilo u slučaju njegovih prethodnika, među saborskim zastupnicama izazvala je u petak oprečne reakcije.

SDP-ov Joško Klisović, Milanovićev blizak suradnik, smatra da će to biti ‘decentna, primjerena svečanost’ tom trenutku i činu preuzimanja predsjedničke dužnosti.

“Predsjednik je htio poslati poruku hrvatskim građanima da nije tamo samo zbog ceremonijala, nego zbog obavljanja posla. Ceremonijal je sastavni dio njegova posla, ali svest ćemo ga na minimum jer se od njega u ovoj državi ne živi“, izjavio je Klisović.

“Izabrali smo predsjednika sa stavom. Predsjednik ima svoj stav i javno ga je u jučerašnjem intervjuu (Novoj TV) komunicirao. Njegova predizborna obećanja ostvaruju se već u prvim potezima“, ocijenio je Klisović.



HDZ-ov politički tajnik Ante Sanader kratko je komentirao da je to odluka izabranog predsjednika.

“Narod je izabrao predsjednika i dao mu ovlasti da odluči o tome“, rekao je.

GLAS-ovoj Anki Mrak Taritaš inauguracija na Pantovčaku je odlična ideja.

“Kroz cijelu kampanju predsjednik Milanović je pokazivao da želi biti normalan, pristojan predsjednik, da ne želi estradizaciju te uloge i pompu. To je izuzetno dobro jer tako već prvim potezom pokazuje da će biti pristojan predsjednik koji će predstavljati Hrvatsku u onom dijelu gdje mu je uloga i zadaća, što je već i najavio, a inauguracija je prvi stvarni čin kojim pokazuje ‘ja ću biti takav’ “, ustvrdila je Mrak-Taritaš.

Nikola Grmoja iz Mosta kazao je da, ako predsjednika biramo neposredno na izborima, on bi trebao imati veće ovlasti, a onda bi ta inauguracija trebala biti svečani čin.

“Ako želimo predsjednika bez ovlasti, koji se bira u Hrvatskom saboru, onda je ovakav način inauguracije primjeren. A ako vam je netko dao toliko povjerenje na neposrednim izborima, onda bi to trebao biti svečani čin. Hrvatska treba odlučiti kakvog predsjednika zapravo želi“, poručio je Grmoja.

HNS-ov Milorad Batinić kazao je da skromnost jest vrlina, međutim, dodao je, Hrvatska je parlamentarna država i ne bi imao ništa protiv da je inauguracija na Markovu trgu, kao i do sada. Dodao je kako je pitanje forme nekima važnije, nekima manje važno, ali da je zapravo svejedno.

Komentari