Opasna šetnica na Splitskim Firulama: Gromade se ruše, sanacija se čeka

Cropix

Šetnica na splitskim Firulama zasuta je odronom i teškim stijenama. Porozna podloga nije izdržala silne kiše, a već godinama pred noge građana obrušavaju se zemlja i kamenje.

Sada se opet postavlja zaštitna mreža, ali jedino pravo rješenje je kompletna sanacija uvale za čije se provođenje čeka Grad Split.

Teške kamene gromade ruše se bez većih problema. Potresi, kiša, porozna podloga učinili su svoje pa šetnica na Firulama nije nimalo sigurna za brojne šetače.

Prvi odron dogodio se prije pet godine, a na proljeće je ovdje postavljena zaštitna mreža.



“To je jednostavno nestabilno područje i pitanje je li se može tu nešto napraviti. To je stvar statičara i građevinara. To je jedno teško pitanje za struku”, pojašnjava je Tonći Rađa, instruktor Speleološkog društva Špiljar.

Iz grada odgovaraju da je u tijeku izrada projekta sanacije, a novac je već osigurala županija.

“Nažalost, sad županija ne može donijeti dokumente  koje može jedino grad Split, poput tehničkih rješenja i urbanističkog plana koji su potrebni za šire uređenje uvale Firule. I osigurali smo sredstva”, kazao je za RTL Danas Stipe Čogelja iz Odjela za turizam i pomorstvo Splitsko-dalmatinske županije.

“Postoje dijelovi koji su opasni. Te stijene su ogromne, težine preko 1000 kilograma i one pritišću podlogu, a podloga je mekana, krušljiva… Kad tad će to pasti, hoće li to biti za pet, deset ili sto godina, uopće nije sporno da će pasti”, naglašava Rađa.

Komentari