ODVAŽNO ZA HRVATSKU Plenković predstavlja program s kojim ide po mjesto šefa HDZ-a

Bozo Radic / CROPIX

Aktualni šef HDZ-a Andrej Plenković danas bi u 11 sati u Mimari trebao predstaviti svoj program “Odvažno za Hrvatsku” za novi mandat na čelu stranke. Dokument se sastoji od 36 stranica, a najvećim dijelom ga je izradio sam Plenković, uz pomoć ostalih kandidata.

“Našom politikom učvršćujemo HDZ ondje gdje ga je postavio naš prvi predsjednik dr. Franjo Tuđman – kao stožernu stranku desnog centra. To je pozicija iz koje se može napraviti najviše za hrvatski narod i Hrvatsku”, napisao je Plenković u uvodnom tekstu, u kojem je naglasio i kako su “ovi izbori više od unutarstranačkih, jer o HDZ-u uvelike ovisi kakva će Hrvatska biti u budućnosti i u kojoj će se mjeri ispuniti očekivanja hrvatskog naroda”. Plenković navodi kako je riječ i o programu s kojim će HDZ ponovno pobijediti na parlamentarnim izborima.

Program Andreja Plenkovića i njegova tima sastoji se, kako je navedeno u dokumentu, od četiri stupa – domoljublje i promicanje nacionalnih interesa, obiteljske vrijednosti i demografska revitalizacija, pravedna i učinkovita država, te uspješna i razvijena Hrvatska. U Plenkovićevu stožeru ističu kako je ovo program kontinuiteta te da je u njemu predstavljeno sve ono što se do sada radilo, kao i smjer kojim se namjerava ići dalje. Tako se u programu ističe kako su u protekle četiri godine “nastavili jačati desni centar i HDZ kao domoljubnu i okupljajuću stranku kakvom ju je vidio i prvi predsjednik HDZ-a dr. Franjo Tuđman”. Pohvalili su se i kako su u mandatu ostvarili brojna postignuća.

Pozitivne brojke

“U protekle tri godine mirovine su narasle dvaput više, a minimalna i prosječna plaća triput više nego u mandatu prethodnih triju vlada. Minimalna plaća povećana je za 750 kuna, a prosječna plaća za gotovo 900 kuna. Najniža mirovina povećana je za 227 kuna, a prosječna mirovina za 302 kune. Broj zaposlenih najveći je od neovisnosti, a nezaposlenost nikada manja. Značajno smo povećali socijalna davanja, rodiljne i roditeljske naknade. BDP raste za oko 3 posto, ali na zdravim osnovama i bez zaduživanja.

Javni dug smo smanjili za gotovo 13 postotnih bodova BDP-a, što nas svrstava u sam vrh zemalja EU po brzini smanjivanja javnog duga. Do 2022. cilj nam je smanjiti javni dug na 61,6 posto BDP-a”, stoji u Plenkovićevu dokumentu. Ističu kako su ojačali stranku – donijeli novi Statut, nastavili s demokratizacijom stranke uvođenjem načela “jedan član – jedan glas” u izboru za vodeće stranačke dužnosti te sredili financije.

U programu stoji kako HDZ, kao najsnažnija hrvatska stranka, mora voditi svojim primjerom te se nastaviti zalagati za pravnu sigurnost, za zaštitu prava nacionalnih manjina, kao i za nultu toleranciju prema korupciji i kriminalu. Spominju i nepristrano i učinkovito pravosuđe, brže postupke, digitalizaciju pravosuđa, rješavanje pitanja blokiranih građana, procesuiranje ratnih zločina, jačanje hrvatske policije, modernizaciju javne uprave, osudu govora mržnje, bolju zaštitu žena i djece od nasilja…

Plenković u programu navodi i sljedeće: “Osim što smo stranka koja dosljedno provodi mjere iz svog programa, imamo i viziju razvoja Hrvatske do 2030.” Ističe se kako se mora graditi konsenzus oko hrvatskih razvojnih ciljeva kako bi Hrvatska uhvatila korak s razvijenim zemljama, te da Vlada priprema Nacionalnu razvojnu strategiju do 2030. U programu su istaknuli i teme poput digitalizacije, energetike, te zaštite prirodnih resursa i borbe protiv klimatskih promjena, piše Jutarnji.hr.

Komentari