NJEMAČKA U NOVOJ SIGURNOSNOJ POLICI VIDI I HRVATSKU Sastanak ministra Krstičevića i njemačke ministrice obrane

MORH/ T.Brandt

Hrvatska i Njemačka će u lipnju iduće godine zajednički organizirati konferenciju o suradnji NATO-a i EU-a, dogovorili su u nedjelju hrvatski i njemački ministri obrane Damir Krstičević i Annegret Kramp-Karrenbauer.

Sastanak europskih ministara obrane i dužnosnika Sjevernoatlantskog saveza održat će se 8. i 9. lipnja, izjavio je novinarima Krstičević nakon sastanka u Trogiru. “Njemačka je najvažniji partner u području sigurnosti i obrane u Europi i moj prioritet je jačanje naše suradnje”, dodao je.

Podsjetimo, nova njemačka ministrica Annegret Kramp-Karrenbauer zalaže se za jači angažman Njemačkih oružanih snaga u Europi.

Snažna simbolika: Njemačka se oslobađa tabua vlastite vojske



Kramp-Karrenbauer je ocijenila da će konferencija biti svojevrsni prijelaz između hrvatskog i njemačkog predsjedanja EU-om. “Upravo ovdje u Hrvatskoj je jedinstvena prilika da se svi okupimo ali i dokažemo naša zajednička stajališta,” kazala je njemačka ministrica obrane.

Krstičević je istaknuo kako je sastanak u Trogiru još jedan dokaz pravog prijateljstva između Hrvatske i Njemačke. “Najkonkretniji primjeri naše obrambene suradnje su zajedničko sudjelovanje u operacijama i misijama od Afganistana do Kosova. Drago mi je da smo od siječnja sljedeće godine ponovno zajedno u Litvi pod vodstvom Njemačke”.

‘Znamo da je Hrvatska platila visoku cijenu za svoju slobodu’

Kramp-Karrenbauer je istaknula važnu ulogu Hrvatske u regiji. “Znamo da je Hrvatska platila visoku cijenu za svoju slobodu i zato ima posebnu perspektivu i igra posebnu ulogu za stabilnost u ovoj regiji”. Poduprla je proširenje EU-a i pogrešnom ocijenila odluku da se blokira početak pristupnih pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom. Važnom smatra i zajedničku ulogu Njemačke i Hrvatske u NATO-u. “Smatramo da je NATO važan noseći stup sigurnosne arhitekture unutar kojeg je transatlantsko partnerstvo odnosno prijateljstvo iznimno važno,” poručila je njemačka ministrica obrane.

Po njezinim riječima, nužno je unaprijediti i razvijati sigurnosnu i obrambenu suradnju u Europi što će biti važna tema iduće godine kad će Hrvatska i Njemačka predsjedati EU-om. “Čvrsto sam uvjerena da će to biti izvrsno predsjedanje Vijećem EU,” rekla je Kramp-Karrenbauer govoreći o hrvatskom predsjedanju.

Nakon posjete Hrvatskoj ona odlazi na Kosovo i u Afganistan. “Hrvatski vojnici su važni partneri njemačkim vojnicima u misijama, imaju vrijedna iskustva i možemo od njih puno toga naučiti”, istaknula je Kramp-Karrenbauer.

Komentari