Način na koji se virus proširio Italijom trebao bi nas jako zabrinuti

U petak je objavljeno kako je u Italiji pronađena prva osoba zaražena COVID-om 19, poznatijim kod nas kao koronavirus. Radi se o 38-godišnjem muškarcu kojeg je zarazio prijatelj koji se u siječnju vratio iz Kine.

Bio je to prvi slučaj lokalnog prijenosa potencijalno smrtonosne bolesti u Italiji, a najviše zabrinjava činjenica da čovjek koji se vratio iz Kine nije pokazivao nikakve simptome bolesti. Stoga se sad istražuje je li moguće da je prebolio koronavirus bez simptoma, odnosno da je bio njegov asimptomatski prenositelj.

Novinska agencija ANSA u petak je objavila i kako je zaražena supruga prvog pacijenta te još jedna osoba.

Iz bolnice ga poslali doma

Prvi pacijent zarazio se još početkom veljače. Ne znajući, nakon toga je normalno išao na posao, odigrao nogometnu utakmicu sa svojom ekipom, trčao dvjema različitim rutama te je bio na najmanje tri poslovne večere.



Tek nakon toga svega pojavili su se simptomi slični gripi zbog čega se javio u bolnicu iz koje su ga poslali doma. Dan poslije se vratio te je ustanovljeno da je zaražen koronavirusom i zadržan u bolnici gdje je kasnije prebačen na odjel intenzivne njege.

Virus je s 38-godišnjeg muškarca prešao na njegovu trudnu suprugu, prijatelja s kojim je trčao, pet liječnika i sestara te tri pacijenta u bolnici u koju je došao, kao i tri starija muškarca.

MOŽETE BITI ZARAŽENI, ALI NE I BOLESNI? Objavljena studija koja objašnjava zašto će teško biti zaustaviti širenje zaraze koronavirusom

Podsjetimo u petak su kineski liječnici objavili studiju u kojoj su opisali mogućnost da osoba bude širitelj zaraze bez pokazivanja simptoma.

Dvadesetogodišnjakinja iz Wuhana, epicentra izbijanja zaraze, putovala je 675 kilometara sjeverno u Anyang gdje je zarazila pet rođaka, a da nikada sama nije pokazivala znakove infekcije, objavili su kineski znanstvenici u petak.

Studija objavljena u Journal of American Medical association, nudi dokaze o tome kako se širi koronavirus i sugerira zašto bi moglo biti teško zaustaviti širenje zaraze.

MOŽETE BITI ZARAŽENI, ALI NE I BOLESNI? Objavljena studija koja objašnjava zašto će teško biti zaustaviti širenje zaraze koronavirusom

Istraživači su prijavili sporadične slučajeve širenja virusa preko osoba koje nisu pokazivale simptome.

No ova studija je drugačija jer su okolnosti usporedive s laboratorijskim pokusom, rekao je Schaffner. “Imate tu pacijenticu iz Wuhana gdje je virus, putuje na mjesto gdje virusa nema. Ostaje bez simptoma i zarazi nekoliko članova rodbine te je skupina liječnika odmah iskoristila trenutak i testirala svakoga”.

Prema izvješću dr. Meiyun Wang iz narodne bolnice sveučilišta Zhengzhou i kolega, žena je putovala iz Wuhana u Anyang 10. siječnja i posjetila nekoliko rođaka.

Kad su počinjali obolijevati, liječnici su izolirali ženu i testirali je na koronavirus. Prvotno je mlada žena bila negativna na koronavirus, no nakon toga testovi su joj bili pozitivni.

Svih pet rođaka dobilo je upalu pluća COVID-19, a mlada žena do 11. veljače još uvijek nije pokazivala simptome, njezin CT pluća bio je normalan, nije imala temperaturu niti želučane i dišne simptome poput kašlja ili boli u grlu.

Ključno je pitanje, rekao je Schaffner, kako često se događa ta vrsta prijenosa i u kojem trenutku zaražena osoba za vrijeme razdoblja bez simptoma ima pozitivan test na virus.

Koronavirus odnio treću žrtvu. Guverner Lombardije rekao da se razmatra izolacija i zatvaranje Milana

Koronavirus otkriven je sredinom tjedna u Italiji, a već danas je preko 130 osoba u toj zemlji zaraženo njime.

Za sada su od posljedica virusa preminule tri osobe.

Treća žrtva preminula je danas, a radi se o ženi koja je bila onkološki pacijent. Već je imala teško zdravstveno stanje, i usto se zarazila koronavirusom.

Sad se istražuje je li moguće da ga je prebolio bez simptoma, odnosno da je bio asimptomatski širitelj virusa.

ŽIVOT NA SJEVERU ITALIJE POTPUNO STAO Koronavirus odnio treću žrtvu. Guverner Lombardije rekao da se razmatra izolacija i zatvaranje Milana

Beroš: Pojačat će se kontrole na granici s Italijom

Ministar zdravstva Vili Beroš potvrdio je u nedjelju navečer da je 8-godišnja djevojčica koja je smještena na Kliniku za infektivne bolesti ”Dr. Fran Mihaljević” u Zagrebu, negativna na koronavirus, a negativni su i rezultati testiranja njezine majke.

Znakove respiratorne bolesti 8-godišnja djevojčica dobila je nakon puta u Italiju, u Padovu. Ministar Beroš  rekao je u večerašnjem Dnevniku Nove TV kako su nalazi djevojčice i njezine majke pokazali da ne boluju od koronavirusa.

Infektologinja Klinike Dr. Fran Mihaljević Ninoslava Vicković u Dnevniku HRT-a izjavila je da je djevojčica smeštena u izolaciju Klinike jer je pokazivala znakove respiratorne bolesti te da su liječnici posumnjali na koronavirus jer je nedavno bila na hodočašću u Padovi.

Ministar zdravstva najavio strože kontrole na granici s Italijom; Srednjoškolci iz Omiša zdravi

Ministar zdravstva je ranije danas potvrdio da niti dvoje dvoje pacijenata koji su zbog sumnje na koronavirus bili u izolaciji na Klinici za infektivne bolesti u riječkom KBC-u, nisu zaraženi koronavirusom.  Talijanski državljanin te ženi iz Rovinja koja je boravila u Italiji, bilo je u izolaciji u KBC-u Rijeka, gdje su primljeni zbog respiratornih problema.

Ministar Beroš najavio je da će Ministarstvo zdravstva u ponedjeljak izdati preporuku o neodlasku u talijanska područja žarišta epidemije koronavirusom, posebice namijenjenu za organizirane izlete učenika. Ministarstvo zdravstva izdat će i preporuku školama da se ne preporuča odlazak na školske ekskurzije i izlete u Italiju.

Komentari