Načelnica Anita Nosić iznijela svoju stranu priče: Milijan Brkić je dugogodišnji prijatelj mog oca, znaju se još iz vremena rata

Tomislav Kristo / CROPIX

“Pitajte što god želite, ništa ne skrivam i ni od koga ne bježim” rekla je Anita Nosić, načelnica Lovreća upletena u aferu s kupnjom APN-ovog stana na početku intervjua novinaru Slobodne Dalmacije, u kojem je iznijela svoju stranu priče.

“Ni meni nije jasno što se događa. Iz Zagreba me nitko nije zvao (bio je četvrtak – op. a.), niti sam se s ikim čula. Znam ono što pročitam u medijima” objašnjava.

Oglasila se mlada HDZ-ova načelnica Nosić: Najgore je što se moja obitelj našla u središtu političkog obračuna



A zadnje što je u medijima bilo objavljeno jest dopis iz Ministarstva uprave u kojem piše kako oni ne mogu smijeniti Anitu Nosić, ali i kako je više ne smatraju načelnicom. Jasno da jasnije ne može biti.

“Što se mene tiče, problema nema, surađivat ću sa svim institucijama, dostavit ću sve potrebne podatke koji se od mene budu tražili te ću, nakon što zaprimim službenu odluku, po njoj i postupiti” veli mlada Lovrećanka.

“Moji Lovrećani su mi dali veliku podršku i na tome sam im stvarno zahvalna” ozareno će naša sugovornica.

Nabraja potom projekte koji su za njezina mandata ili početi ili su već završeni.

Načelnica Anita Nosić vratit će 72.000 eura poticaja APN-u

“Sve su to projekti koji su od velike važnosti za boljitak mjesta i mještana. Jako dobro funkcioniramo kao zajednica i radimo svi skupa na razvoju općine. Bit će mi strašno žao ako se ti projekti zaustave, no uvjerena sam da se to ipak neće dogoditi i da će se sve nastaviti bez obzira na ovu…” zastaje.

Crna sjena joj u trenu prelazi preko lica. Htjela je izgovoriti riječ… aferu. Nije mogla. No, novinar s takvim riječima nema problema.

“Zasigurno ću iskoristiti pravo da i pred institucijama iznesem svoju stranu priče. Naime, ja kroz cijeli mandat nisam prestala prebivati u svojoj općini, a to svakako mogu i dokazati. Ali, ponavljam, još čekam službenu odluku” smireno će.

Sada slijedi vrlo važna rečenica. Bit će zapravo uskoro i jedna još važnija, ali baš ovu su mnogi čekali:

“Smatram da nisu ostvarene sve zakonske pretpostavke za prestanak mog mandata, posebno zbog onih okolnosti koje se tiču prebivališta”, rekla je načelnica.

“Nisam rekla da nisam kriva jer očito nisam smjela promijeniti prebivalište, no ja uistinu nikad nisam otišla iz Lovreća i to je lako provjerljiva činjenica. Sve ostalo je pravni nesporazum. U trenutku donošenja odluke o kupnji stana vodila sam se, naime, za pravnim savjetima, a na nadležnim tijelima je da provjere pravnu stranu cijeloga slučaja i da na temelju uvida donesu odluku, a ja ću je poštovati. Ipak, ponavljam, tijekom cijelog procesa kupnje stana slušala sam savjete pravnika i ispunjavala uvjete koje je APN napisao u javnom pozivu objavljenom u rujnu 2017. godine” govori Anita Nosić.

Pa potom naglašava:

“U javnom pozivu koji je tada objavljen i na koji sam ja aplicirala kao uvjet nije bila navedena obveza promjene prebivališta. Ta stavka pojavljuje se tek nakon sklapanja ugovora, tek tada je, dakle, bila navedena obveza prijave prebivališta, pri čemu sam pravno savjetovana da formalna prijava prebivališta u drugom mjestu nije u suprotnosti s obnašanjem dužnosti u općini u kojoj živim i radim cijeli život.”

Zakon o lokalnim izborima, podsjetimo, navodi kako mandat može prestati ako “načelniku prestane prebivalište na području općine”.

“Ono što ja tvrdim, a to mogu i dokazati, činjenica je da ni u jednom trenutku nije došlo do prestanka trajnog nastanjenja u Lovreću, gdje sam obnašala dužnost načelnice” po tko zna koji put će načelnica (valjda je smijemo tako zvati).

Sam stan, i to je željela razjasniti, kupila je bez korištenja ikakvih političkih povlastica.

“Prijavila sam se kao svaki drugi građanin koji zadovoljava tražene uvjete. Moja načelnička plaća, naime, nije tko zna kakva, to je razina plaće nastavnika u osnovnoj školi, ne može se načelnik u Lovreću obogatiti” smije se, opet.

“Kao i svaka mlada osoba imam želju živjeti u vlastitoj nekretnini i tako riješiti svoje stambeno pitanje. To je razlog zašto sam se prijavila za APN”, dodaje.

‘Naravno da ću glasati’

Novinar ju je pitao i za koga će glasati na unutarstranačkim izborima.

“Naravno da ću glasati”, rekla je načelnica, ali ne i za koga.

Svoju bliskost s Milijanom Brkićem, trenutačnim stranačkim zamjenikom Andreja Plenkovića, nikada nije tajila. I njezino se ime bilo pojavilo u “aferi prisluškivanje” iz koje je popularni Vaso jedva izišao neokrznut, pišu iz Slobodne Dalmacije.

“Milijan Brkić je dugogodišnji prijatelj mog oca, znaju se još iz vremena rata. Osim toga, Brkić i ja smo stranački kolege” kaže Anita Nosić.

Nije izbjegla ni pitanje kako se to namjestilo da njezin zagrebački stan bude baš u blizini Brkićeva stana.

“Teško je u Zagrebu naći stan, a da nije u blizini neke poznate osobe. U trenutku kupnje, nisam znala da gospodin Brkić živi u neposrednoj blizini. Špansko, u kojem se stan nalazi, odabrala sam jer je taj stan bio najbliži onome što sam u tom trenutku tražila i cjenovno prihvatljiv. Ujedno, taj stan sam našla na preporuku rođaka koji je također tamo kupio stan. A kad već spominjete “aferu prisluškivanje”, moram reći kako po meni afere nije ni bilo, a ja sam se u više navrata izjasnila da se ne osjećam oštećenom” zaključuje načelnica za Slobodnu Dalmaciju.

Komentari