Miroslav Škoro: Svaki oblik nasilja koji nalazimo u društvu mora biti jasno i javno označeno kao granica preko koje se ne smije prijeći

Foto: Tomislav Kristo / CROPIX

Sprječavanje nasilja nad ženama kao i svakog drugog oblika nasilja u obitelji i šire, u interesu je društva i pojedinaca. Kako je poznato, od 1. siječnja ove godine na snagu je stupio paket zakona – Zakon o zaštiti od nasilja u obitelji, Kazneni zakon i Zakon o kaznenom postupku. Zanimalo nas je što o tome misli i bivši kandidat za hrvatskog Predsjednika Miroslav Škoro.

Za portal Otvoreno.hr, Škoro je upozorio kako još uvijek zakazuje provedba Istanbulske konvencije.

“Hrvatska je prije gotovo dvije godine ratificirala Konvenciju Vijeća Europe o sprječavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji, takozvanu Istanbulsku konvenciju. No, provedba još uvijek zakazuje, što pokazuje niz novih strašnih slučajeva nasilja i ubojstava žena. Zašto onda imamo Istanbulsku konvenciju? Pritom, ne zaboravimo kako ona u svom nazivu ima i nasilje u obitelji. Nasilje nad ženama samo je jedan oblik nasilja koji se javlja u društvu, a koji se često i prigodno eksploatira”, rekao je Škoro.

Naglasio je kako je nasilje nad djecom koje čine njihovi vršnjaci, roditelji, ali i nasilje sustava nad pojedincem, neprihvatljivo i za svaku osudu.



“Svaki oblik nasilja koji nalazimo u društvu mora biti jasno i javno označeno kao granica preko koje se ne smije prijeći. Ta prepoznatljiva granica mora se snažno braniti već od jaslica, preko škole do radnog mjesta i obitelji. Obitelj i društveni sustav najpozvaniji su da tu granicu drže visoko i prepoznatljivom svakom pojedincu”, zaključio je Miroslav Škoro za Otvoreno.hr.

Ljubica Lukačić: Paketom zakona nastojalo se spriječiti daljnje širenje nasilja u obitelji, ali i pooštriti kazne za nasilne osobe

‘Ključna je sustavna borba protiv nasilja i uvođenje određenih mjera iz Istanbulske konvencije’

 

Komentari