Kongres Europske pučke stranke: U Zagreb stižu Merkel, Tusk, Kurz, Berlusconi

Damjan Tadic/Cropix

U Zagrebu se u srijedu i četvrtak održava kongres Europske pučke stranke (EPP). Europska grupacija bira vodstvo, a budući predsjednik, Donald Tusk, je već poznat.

Poljski političar i odlazeći predsjednik Europskog vijeća zamijenit će Francuza Josepha Daula koji je EPP vodio od kraja 2013.

Više od 2000 sudionika iz 40 zemalja raspravljat će iduća dva dana i o akcijskom planu za klimu, politikama za mlade te o zapadnom Balkanu.

Na prvi kongres pučana u Hrvatskoj dolaze šefovi država i vlada te najviši europski dužnosnici iz stranaka desnog centra.



Uz Tuska, u Zagreb stižu odlazeći predsjednik i nova predsjednica Europske komisije, Jean-Claude Juncker i Ursula von der Leyen, njemačka kancelarka Angela Merkel, austrijski premijer Sebastian Kurz, premijeri Bugarske, Latvije, Grčke, Rumunjske, Moldavije, Norveške i Irske te predsjednici Švicarske i Cipra.

Na skupu u sportskoj dvorani Areni bit će i talijanski, ukrajinski i slovenski oporbeni čelnici Silvio Berlusconi, Julija Timošenko i Janez Janša.

Budući da je njegova stranka Fidesz u ožujku suspendirana zbog kršenja demokratskih standarda, EPP nije pozvao mađarskog premijera Viktora Orbana.

Komentari