Kolinda Grabar-Kitarović: Loši rezultati PISA testova su dokaz da reforma ne donosi rezultate

ured predsjednice

Predsjednica  RH Kolinda Grabar Kitarović u srijedu za posjeta varaždinskom Sveučilištu Sjever osvrnula se na rezultate PISA testova, izrazivši žaljenje što su tako loši za hrvatske učenike.

“Rezultati tih istraživanja pokazuju da naš obrazovni sustav umjesto da ide naprijed, na žalost ide unatrag. Ne možemo nikako biti zadovoljni tim rezultatima za 2018. godinu. Na žalost, mislim da je to jedan od dokaza da ova reforma obrazovanja o kojoj toliko pričamo ne donosi rezultate i da moramo žustrije krenuti”, rekla je predsjednica. Istaknula je kako  “nema mjesta svađama o ideološkim pitanjima, već  se trebamo usredotočiti na ljude, studente, učenike.”

Mišljenja je da se mora puno više pozornosti posvetiti razvoju STEM područja u cjelini, kako bi se Hrvatska razvijala kao moderno društvo znanja i napretka. Nazvala je STEM zanimanja zanimanjima budućnosti i za mladiće i za djevojke. Dodala je kako obrazovne politike nisu i ne smiju biti politički ukras stranaka, niti sredstvo ideoloških obračuna.

„Zbog toga sam dosad podržala sve ministre obrazovanja i one koji su podržavali reformu obrazovanja, ali ovi su rezultati poražavajući i svi moramo uložiti puno više napora, jer ulaganje u mlade ljude je ulaganje u budućnost ove države”, rekla je.



Kako je istaknula  “moramo osuvremeniti obrazovne programe, rasteretiti učenika suvišnih informacija i podupirati njihovu matematičku, prirodoslovnu, a iznad svega čitalačku pismenost u kojoj smo također ispod prosjeka članica OECD-a u kojima se provode PISA istraživanja”.

Komentari