Kajkić optužbe naziva glupostima, lažima i konstrukcijama

Cropix

Bivši MUP-ov istražitelj za ratne zločine na Ovčari Nikola Kajkić, koji je u Srbiji s još jednom osobom kazneno prijavljen zbog špijunaže po nalozima hrvatskih sigurnosnih i političkih struktura, rekao je na konferenciji za novinare da je časno i odgovorno radio svoj policijski posao, sve dok u srpnju nije udaljen iz službe zbog teške povrede službene dužnosti.

Kajkić tvrdi da mu je jedini prioritet bio pronalazak grobnica s nestalim osobama, a pritom je pristao razgovarati sa svima koji su bili uključeni u ubijanje “naših ljudi”. “Ako je grijeh u Srbiji doći do informacije gdje su nestali, onda je to sramota od države“, istaknuo je.

‘U mene su povjerenje imali i hrvatski i srpski građani’

Naglasio je kako nema nikakve veze s hrvatskom obavještajnom službom te da nikada nije bio agent, a za fotografiju koja ga prikazuje na piću s nekim osobama kazao je kako mu nije bio problem popiti piće s bilo kime ako bi informacija mogla dovesti do bilo kojeg ubijenoga ili nestaloga.

Kajkić navodi da mu je nakon suspenzije u MUP-u srbijanska obavještajna služba tri puta nudila novac za suradnju i povezivanje sa srpskim agentima u Hrvatskoj, i to preko Dražena Letića kojega Srbija zajedno s njim sumnjiči za špijunažu.



‘Srbijanske službe tražile su me podatke o iskazima Srba o Ovčari’

Tvrdi da su srbijanske službe od njega tražile podatke o iskazima Srba u predmetu Ovčara, te spajanje s osobama koje u Hrvatskoj izdaju putovnice i mogu provjeriti za kojim se građanima traga u Hrvatskoj, a žive u Srbiji. O svemu je tome, kaže, izvijestio hrvatsku službu, ali do danas nije dobio odgovor.

Kajkić smatra kako je riječ o špijunskom ratu kojemu on nije dorastao, ističući da ga konstrukcije protiv njega smetaju, osjeća se nesigurno, a smeta ga i mlaka reakcija hrvatske obavještajne službe.

Podsjećamo, srbijanska Sigurnosno-informativna agencija (BIA) priopćila je da su zbog špijunaže podnesene kaznene prijave protiv Nikole Kajkića i Dražena Letića, koje terete da su prenosili informacije “usmjerene na ugrožavanje nacionalne sigurnosti Srbije, međunarodnih političkih i ekonomskih interesa zemlje”.

Srbijanske tajne službe terete Nikolu Kajkića i srbijanskog dilera za špijunažu

Na to je hrvatska Sigurnosno-obavještajna agencija (SOA) odgovorila kako se radi “o konstruiranoj kaznenoj prijavi kojom se želi skrenuti pozornost domaće i međunarodne javnosti s ozbiljnih afera u Srbiji.

SOA: Republika Srbija sustavno zlorabi svoj sigurnosni aparat optužnicama za špijuniranje u korist Republike Hrvatske

Komentari