Jandroković: Hrvatskoj je bitna europska perspektiva susjednih zemalja koje žele postati članice EU

Cropix

Hrvatski sabor će kroz svoje aktivnosti isticati prioritete hrvatskog predsjedanja, ali od svih tema posebno je važna perspektiva susjednih zemalja koje žele postati članice Europske unije, izjavio je u četvrtak predsjednik Sabora Gordan Jandroković.

Jandroković u četvrtak sudjeluje na Konferenciji predsjednika Europskog parlamenta u čijem su sastavu uz predsjednika EP-a Davida Sassolija i predsjednici klubova zastupnika u EP-u.

“Ono što je nama bitno kroz parlamentarnu dimenziju je istaknuti prioritete hrvatskog predsjedanja – Europa koja se razvija i povezuje, koja brine o sigurnosti i koja je utjecajna u svijetu, (…)  ali ono što je nama posebno bitno je perspektiva nama susjednih zemalja koje žele postati članice Europske unije”, rekao je Jandroković novinarima uoči sastanka sa Sassolijem i predstavnicima političkih grupacija u EP-u.

Izrazio je nadu da će samit o zapadnom Balkanu, koji se u svibnju održava u Zagrebu, “iznjedriti pozitivne poruke za sve one zemlje koje žele postati članice EU-a”.



“Mi ćemo s naše parlamentarne strane pokušati tome dati jednu dodanu vrijednost”, rekao je Jandroković.

Vjeruje hrvatskoj policiji

Osvrnuo se na također važnu temu višegodišnjeg financijskog okvira (VFO) što može značiti još više izdvajanja novca za Hrvatsku koja je među zemljama koje više dobivaju nego što uplaćuju u europski proračun.

“To nam je posebno važno u sektorima bitnim za naš razvoj, kao što su poljoprivreda, zaštita okoliša, razvoj malog i srednjeg poduzetništva, digitalizacija”, rekao je Jandroković.

“Nadam se da ćemo na kraju, što se tiče VFO-a, moći reći da smo zadovoljni”, dodao je predsjednik Sabora.

Odgovarajući na pitanje o slučaju nigerijskih studenata, od kojih su se dvojica nakon sudjelovanja na sveučilišnom sportskom događanju u Puli vratila u Nigeriju, jedan je zatražio azil i nalazi se u Zagrebu dok su preostala dvojica završila u BiH tvrdeći da ih je protjerala hrvatska policija, Jandroković je rekao da vjeruje hrvatskoj policiji.

“Čuo sam što je rekla hrvatska policija. Vjerujem da je tako i bilo”, rekao je Jandroković i odbacio bilo kakve insinuacije da bi boja kože mogla utjecati na bilo čiji negativni odnos.

“To se sigurno nije dogodilo. Zato treba utvrditi istinu i s njom izaći pred hrvatske građane”, dodao je predsjednik Sabora.

Predsjednik Europskog parlamenta David Sassoli i čelnici svih klubova zastupnika u službenom su posjetu Zagrebu kako bi s državnim vrhom raspravljali o prioritetima hrvatskog predsjedanja Vijećem ministara EU-a.

Komentari