Izjava gradonačelnika Opare dokazuje da u Splitu jedino dileri i kamatari svoj posao shvaćaju ozbiljno

Vladimir Dugandzic / CROPIX

Nakon nedavnih izjava policije i gradonačelnika Andre Krstulović Opare, postaje jasno da u Splitu jedino dileri i kamatari svoj posao shvaćaju ozbiljno. Ono što je trebalo biti krizno komuniciranje ispalo je fijasko zbog ega i sebeljublja gradonačelnika Splita. Pogledajte kako je to izgledalo.

Novinari: U policiji su nam rekli da nisu vama dali informaciju da je osumnjičenik uhićen, odakle vama ta informacija?

Gradonačelnik: Cijelo vrijeme sam bio u kontaktu s odgovornima u policiji. Informacija koju sam objavio bila je točna i pravovremena, u interesu smirivanja građana.



Novinari: Jeste li dobili informaciju od načelnika policije?

Gradonačelnik: Ponovit ću još jednom, dao sam točnu i pravodobnu informaciju u interesu građana i smirivanja građana.

Novinari: Jeste li time možda preuzeli ovlasti policije?

Gradonačelnik: Ni u jednom trenutku nisam preuzeo ovlasti policije niti to kanim. Moja odgovornost je prema građanima i vraćanje mira građanima s pravodobnom i točnom informacijom.

Novinari: Dakle, ono što je policija trebala napraviti, vi ste napravili u subotu? Želite li to reći?

Gradonačelnik: Svatko je odradio svoj dio posla. Ja sam imam odgovornost prema građanima radi mira ovom gradu. I mediji su također javljali veoma važne informacije. Uostalom, bili ste svjedoci da su neki mediji špekulirali o imenima i motivima, informacije koje su kasnije korigirali. Svi su u ovom slučaju postupili sukladno svojim ovlastima.

Novinari: Niste nam potvrdili da vam je policija dala informacije o uhićenju?

Gradonačelnik: Rekao sam, cijelo vrijeme sam bio u kontaktu s odgovornim ljudima kako u državi tako u policiji.

Novinari: Zbog čega vi imate ekskluzivno pravo da ste objavili informaciju i uhićenju? Zar ne bi policija trebala odgovarati svim Splićanima, a ne vama?

Gradonačelnik: Informaciju sam dao u svrhu puštanja mira na gradske ulice. Dao sam je sukladno informaciji koju sam dobio. Moja odgovornost je prema građanima i vraćanje mira na ulice. Svaku informaciju koju ja objavim je službena.

Novinari: Jeste li tu informaciju objavili u dogovoru s policijom?

Gradonačelnik: Cijelo vrijeme sam bio u kontaktu s odgovornima u policiji.
Novinari: Jesu li vam oni dali dopuštenje?

Gradonačelnik: Cijelo vrijeme sam bio u kontaktu s odgovornima u policiji. Informacija je bila točna i nakon nje se vratio mir na ulice grada.

Novinari: Mislite li da je policija prva trebala objaviti to što ste vi objavili?

Gradonačelnik: Policija ima vrlo strogu terminologiju i propise oko izvještavanja vezano za njezino djelovanje.

Novinari: Zašto ste vi to preuzeli objavu takve informacije?

Gradonačelnik: Rekao sam nekoliko puta, u interesu mi je sigurnost građana. Onog trenutka kada imate informaciju, koja je putem i nekih medija bila puštena, a to da počinitelj hoda s oružjem po ulicama, uvlači se strah među ljude. Da bi se ljudi smirili treba podijeliti informaciju da je opasnost prošla. Jedini interes je bio vraćanje mira na ulice Splita.

Mediteran kakav je nekoć bio

Izgleda kako je u Splitu došlo do evolucije nasilja. Dok su se kriminalci tukli, boli noževima, organizirali napade i tuče na utakmicama, kamatarili i ucjenjivali, pravosuđe i policija nisu reagirali. Kad su izvukli pištolje političari su to nazivali izoliranim incidentima, a sada kada se događaju ovakve stvari koriste sve, pa čak i poteze na granici morala i zakona, radi vlastite promocije.

Kako izgleda možda nas opet očekuju ‘bombe i revolveri’. Baš Mediteran kakav je nekoć bio. Opara bi po svojoj prilici, nakon niza gafova kojih ima više od predsjednice na odlasku, od od prometa, metroa, proračuna, trebao ponuditi ostavku. Ako ne ju i dati. Ovako Splićani imaju još jedan u nizu promašaja na čelu grada.

Komentari