Impresivan potez: Sveta Nedelja službenike će plaćati prema ocjenama građana

U gradu Sveta Nedelja gradonačelnik Dario Zurovec i zamjenik gradonačelnika Davor Nađi održali su konferenciju za medije na temu transparentnosti i novih standarada kojima Sveta Nedelja postaje lider u Hrvatskoj.

Gradonačelnik Dario Zurovec naglasio je kako je grad Sveta Nedelja prije nekoliko godina krenuo u digitalizaciju. U sklopu novog Geografskog informacijskog sustava – GIS dostupne su sve informacije vezane za urbanističke i prostorne planove grada Svete Nedelje, te detaljne informacije vezane uz komunalnu infrastrukturu. Cjelokupni GIS sustav posjeduje pregršt informacija, jednostavan je za korištenje i pregledan, te jedinstven u Hrvatskoj.



Čelnici Svete Nedelje predstavili transparentni grad

Gepostet von Otvoreno.hr am Freitag, 21. Februar 2020

“Putem sustava svaki građanin može vidjeti i najmanje detalje cjelokupnog gradskog sustava – od transparentnosti prostornih planova do vodoopskrbne mreže, zemljišta, šuma, infrastrukture, a kroz izbor lokacije unutar mape može se prijaviti bilo kakav komunalni problem nadležnim službama. Za sustav postoji i besplatna mobilna aplikacija Popravimo.hr kojom se problem prijavljuje anonimno i putem fotografije”, istaknuo je gradonačelnik Zurovec. Naglasio je kako je komunikacija dvosmjerna te se građani obavještavaju o statusu popravka prijavljenog problema.

Pioniri u Hrvatskoj

Na web stranici Grada dostupne su i informacije o količini elektro-magnetnih zračenja koje se rangiraju u odnosu na zakonske propise, te se mogu vidjeti razine istih i lokacije na kojima se nalaze.

“Ovim alatom pioniri smo u državi, prvi smo ga uveli, a mnogi gradovi nas prate, u cilju osvještavanja ljudi i smanjivanja korištenja uređaja”, zaključio je Zurovec.

Čelnici Svete Nedelje predstavili transparentni grad

Gepostet von Otvoreno.hr am Freitag, 21. Februar 2020

Zamjenik gradonačelnika Davor Nađi prezentirao je Registar javne nabave dostupan na web stranici Grada. Naime, grad Sveta Nedelja omogućuje potpuni uvid u ugovore, narudžbenice i fakture, čak i one do 20.000 kuna koje nisu predmet javne nabave, a time niti predmet obvezne objave. Tako će po prvi puta sve gradske transakcije, ugovori i raspored financijskih sredstava biti u potpunosti otvoren javnosti, a sve će informacije biti dostupne online i putem mobilne aplikacije.

“Omogućen je pregled preko 3.000 računa, 200 ugovora i 600 narudžbenica, 24 sata dnevno 7 dana u tjednu. Registar se može pretraživati po pojmu, tag-ovima ili po samoj tablici objava, a unutar njega su dostupne sve informacije o datumu sklapanja ugovora, predmetu usluge, izvođaču te cijeni”, objasnio je zamjenik gradonačelnika Nađi.

Čelnici Svete Nedelje predstavili transparentni grad

Gepostet von Otvoreno.hr am Freitag, 21. Februar 2020

Komentari