I gradonačelnik Velike Gorice sa suprugom otišao u New York, Divjak skuplja izvještaje

Ravnatelji škola i poneki djelatnici ostalih obrazovnih ustanova kao što je primjerice Centar za odgoj i obrazovanje mladeži u Velikoj Gorici otputovali su u New York na putovanje koje je upitno javnosti zbog toga što je u njemu, prema itineraru koji je objavio Index, malo službenog dijela, a svrha bi trebala biti stručno usavršavanje i edukacija.

Nakon što je i Blaženka Divjak uputila oštru kritiku, a Suzana Hitrec, predsjednica Udruženja hrvatskih srednjoškolskih ravnatelja put otkazala, neki od ravnatelja svejedno su odlučili otići na put koji im većinom plaćaju škole i županije. Iz Osječko-baranjske županije potvrdili su nam da je pročelnici Sandri Filipović te Katarini Krešo, voditeljici Odsjeka za financiranje školskih ustanova put i dnevnice platila županija.

Država plaća dnevnice i odlazak na studijsko putovanje

“Osječko-baranjska županija platila je odlazak na studijsko putovanje u New York za dvije djelatnice Županije, pročelnicu Upravnog odjela za prosvjetu Sandru Filipović i voditeljicu Odsjeka za financiranje školskih ustanova Katarinu Krešo.

Udruga hrvatskih srednjoškolskih ravnatelja poslala je poziv na studijsko putovanje u srpnju 2019. godine. Studijsko putovanje organizirano je kako bi ravnatelji škola i osnivači školskih ustanova dobili uvid u američki obrazovni sustav i sustav upravljanja i rukovođenja odgojno-obrazovnim ustanovama. U najavi je pojašnjeno kako će posjetiti srednjoškolske ustanove, susresti se i razgovarati s kolegama iz američkih odgojno-obrazovnih ustanova te izmijeniti primjere dobre prakse i umrežiti se za buduću međunarodnu suradnju i razmjenu učenika uz naznaku da će detaljan program posjeta odgojno-obrazovnih i kulturnih ustanova biti objavljen naknadno.



Troškovi studijskog putovanja podmireni su u 2019. godini, a otkazivanje putovanja dan prije polaska ne bi rezultiralo povratom novca. Pročelnica i voditeljica odsjeka su stoga otputovale u New York gdje će tijekom pet dana prema programu koji im je dostavila Udruga hrvatskih srednjoškolskih ravnatelja posjetiti New York City Department of Education, New York University te lokalne škole kao primjer dobre prakse. Također će se sastati s ravnateljima škola i drugih obrazovnih ustanova u NYC s ciljem razmjene iskustava i buduće međunarodne suradnje. Po povratku s putovanja obje će djelatnice podnijeti izvješće o opravdanosti putovanja, što je uobičajena procedura u Županiji.

Djelatnici Osječko-baranjske županije imaju mogućnost stručnog usavršavanja i stjecanja novih znanja i iskustava kroz programe i edukacije u zemlji i inozemstvu.

Osječko-baranjska županija kontinuirano ulaže u obrazovanje, razvijamo i stvaramo nove modele kvalitetnijeg školovanja u okviru svojih ovlasti, a jedan od primjera je i projekt “Školski obrok za sve“. Jedina smo županija u Hrvatskoj gdje učenici imaju besplatan školski obrok, dodatno sufinanciramo pomoćnike u nastavi te smo otvoreni za nove modele usavršavanja školskog sustava”, službeno je odgovorio Ivan Anušić, župan Osječko-baranjske županije.

Barišić otputovao u New York zajedno sa suprugom

Jedan dio putnika putovanje je platio iz svog džepa. Među njima je i gradonačelnik Velike Gorice, Dražen Barišić i saborski zastupnik.  On je, inače, i predsjednik HDZ-a Zagrebačke županije. HDZ je danas odgodio glasanje u Saboru “jer su neki zastupnici na putu”, a jedan od njih je i Barišić.

Na putu je i njegova supruga, inače ravnateljica Centra za odgoj i obrazovanje mladeži. Ona je ujedno je i direktorica tvrtke Gorica media, a prema poslovanju prema isplatama dobavljača iz državnog proračuna ta tvrtka nije surađivala s državom.

Poslali smo upit Centru za odgoj i obrazovanje mladeži, zanimalo nas je tko je ravnateljici platio put, no odgovor još nismo dobili.

Kontaktirali smo ured gradonačelnika Barišića iz kojeg poručuju da je na putovanje išao privatno i da ga je platio sam.

Na sve je reagirala i ministrica znanosti i obrazovanja, Blaženka Divjak.

“Što se tiče puta, prikupljamo izvještaje. Neke smo izvještaje dobili, neke očekujemo. Kad ih sve prikupimo, vidjet ćemo što dalje. Ja sam rekla i ranije da tu možemo na dva načina analizirati, ukoliko se radi o tome da se ravnatelj u svoje privatno vrijeme uzeo godišnji javio i sam platio, u tom slučaju neće biti posebnih problema. Ako se radi o tome da je škola ta koja plaća stručno usavršavanje, onda treba provjeriti i program rada i izvor sredstava i samu proceduru odobravanja i kad budemo imali konačne rezultate, onda ćemo vas o tome i izvijestiti”, rekla je Divjak, piše N1.

Komentari