HDZ-OVCI PODIJELJENI Koga krive za poraz Kolinde Grabar-Kitarović?

Tomislav Kristo / CROPIX

U stožeru Kolinde Grabar-Kitarović je nakon objave rezultata vladala loša atmosfera, HDZ-ovci su bili razočarani, očekivali su pobjedu.

“Nisam iznenađen, očekivao sam ovako nešto, a razlog je koalicija sa zagrebačkim gradonačelnikom Milanom Bandićem“, kazao je jedan član HDZ-a za Jutarnji list, koji piše da se većina HDZ-ovaca sinoć u stožeru složila da u HDZ-u slijede ozbiljne turbulencije.

“Sada je očito da HDZ ima veliki problem koji se ne može više zanemarivati. Mislim da će uskoro uslijediti udar na Andreja Plenkovića“, kazao je Jutarnjem još jedan član stranke.

Neki članovi su krivnju svalili na premijera Plenkovića i Vladu, dok su drugi ipak krive Kolindu Grabar-Kitarović i njenu bliskost s Milanom Bandićem, te Milijana Brkića.



Birači kaznili Grabar-Kitarović, Plenkoviću pozicija nije ugrožena

Kovač krivi Plenkovića

A da HDZ-u slijede burni dani nakon poraza Grabar-Kitarović dalo se naslutiti i nakon izjave Mire Kovača koji će biti jedan od protukandidata Plenkoviću na predstojećim unutarstranačkim izborima.

“Grabar-Kitarović na neki je način platila cijenu za politiku HDZ-a. Ovo je poruka HDZ-u i našoj kandidatkinji, i mi ćemo morati neke stvari promijeniti, ako želimo pobijediti”, kazao je Kovač sinoć novinarima, komentirajući izborne rezultate.

Istaknuo je kako smatra da su birači HDZ-a i desnog centra koji su konzervativniji drugi put poslali poruku.

“Ta se poruka nije dovoljno shvatila u HDZ-u i zato imamo ovakav rezultat, koji je za nas loš. Tako ne možemo ići na parlamentarne izbore”, kazao je Kovač koji je na kraju čestitao Milanoviću na pobjedi.

Angažman Brikića greška?

U stožeru HDZ-a mišljenja oko angažiranja Brkića u kampanji bila su podijeljena. Neki HDZ-ovci s kojima smo sinoć razgovarali smatraju da je to bio dobar potez.

“Podigao je BiH, ali ne može ni on mnogo učiniti za desetak dana”, komentirao je jedan od naših sugovornika.

Drugi dodaje kako bi Grabar-Kitarović, da nije bilo njega, dobila 35 posto. Dio HDZ-ovaca, međutim, kaže kako je odluka da se Brkića angažira bila loša.

“Mislim da je to bila greška. To se u Zagrebu ne može ‘prodati'”,  kazao je jedan HDZ-ovac.

Neki su sinoć komentirali kako su Andrej Plenković i vrh stranke učinili sve što su mogli u ovoj kampanji.

“Mislim da se stranka dosta angažirala, posebno u drugom krugu, svi smo ‘zapeli’, ali jednostavno nije išlo. Ne može ni Plenković, koji se zaista potrudio, učiniti čudo nakon svih onih gafova koje je učinila sama Grabar-Kitarović”, kazao je jedan sugovornik blizak vodstvu stranke.

Dio razočaranih HDZ-ovaca sinoć je ipak kao najvećeg krivca vidio Andreja Plenkovića, jer je, kažu, on taj koji je šef.

Komentari