HDZ odlučio podržati Bandića u Zagrebu

Goran Mehkek / CROPIX

Uoči nastavka rada zagrebačke Gradske skupštine u utorak zastupnici HDZ-a najavili su da će podržati proračun Grada Zagreba za 2020. jer je usvojeno njihovih 10 amandmana, dok su zastupnici SDP-a poručili da ga neće podržati jer se kapitalna ulaganja smanjuju.

Predsjednik Kluba gradskih zastupnika HDZ-a Kazimir Ilijaš rekao je prije početka sjednice Gradske skupštine da će podržati gradski proračun za 2020., jer je gradonačelnik Milan Bandić usvojio njihovih 10 amandmana u vrijednosti 105 milijuna kuna.

“Jasno smo naglasili, predloživši naših 10 amandmana u vrijednosti 105 milijuna kuna koje je gradonačelnik kao predlagatelj proračuna usvojio, da ćemo podržati proračun. Naši amandmani obuhvaćaju najbitnije stavke za građane grada Zagreba, za razvoj grada Zagreba. To je školstvo, visoko obrazovanje, to su sportski objekti, rekreacijski objekti te vatrogasno vozilo za visoke katove koje grad Zagreb trenutno nema”, objasnio je Ilijaš.

Svi SDP-ovi amandmani odbijeni

Gradski zastupnik SDP-a Matej Mišić najavio je da gradski zastupnici SDP-a neće podržati gradski proračun.



Napomenuo je da su svi njihovi amandmani koje su podnijeli odbijeni.

“Ali, s druge strane, ovaj proračun niti je razvojan, a dobrim dijelom nije ni socijalan, ali glavni problem je da prihodi od poreza građana rastu, ali je najznačajnije za građane da se kapitalna ulaganja u objekte društvene djelatnosti smanjuju za oko 45 milijuna kuna u odnosu na godinu ranije”, ocijenio je Mišić.

Rekao je da se ulaganja u ceste, u objekte komunalne infrastrukture, zapravo u ono što građani najbolje vide, također smanjuju. Podsjetio je kako smo jučer imali priliku vidjeti kako je propao asfalt u Čučerskoj cesti, a  istovremeno u proračunu za 2020. je 125 milijuna kuna manje ulaganja u ceste nego godinu dana ranije.

Mišić je rekao da i za sljemensku žičaru, koja je jedan od kapitalnih projekata, predviđeno u proračunu samo milijun kuna, a istovremeno se planira 537 milijuna kuna uzeti kredita putem ZET-a za izgradnju žičare.

“Dakle, očito je da Grad nema viziju. Prihodi s jedne strane rastu, a s druge strane rashodovna strana ne ide u interesu građana”, ustvrdio je  Mišić.

Petek uvjeren da će proračun proći

Gradski zastupnik Renato Petek (Naprijed Hrvatska! – Progresivni savez) istaknuo je kako je gradski proračun samo nastavak politike kakvu je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić vodio sve ove godine.

“Na žalost, u njemu ne vidimo rješenja koja bismo željeli vidjeti, prvenstveno se to odnosi na prometna rješenja i na rješenja oko gospodarenja otpadom”, istaknuo je.

Rekao je da će Grad imati dodatne prihode ako se na ovoj sjednici izglasa odluka o poskupljenju odvoza otpada, ali to ne znači da će grad postati čist kao što je nekada bio jer se ide u potpuno krivom smjeru.

“Što se samog proračuna tiče, njega je teško uopće i dorađivati s nekim amandmana. Ja sam dodao tri mala amandmana zakrpe koji se odnose isključivo na djecu s teškoćama i osobe s invaliditetom, od prijevoza kombijima do izgradnje Centra za autizam na koji se čeka već 12 godina u Oporovcu i Centra za obrazovnu inkluziju”, rekao je te najavio da će glasati protiv proračuna.

Uvjeren je da će proračun proći jer je gradonačelnik podržao sve amandmane HDZ-a i Neovisnih za Hrvatsku.

Komentari