Hasanbegović: Trenutak političkog distanciranja od Milana Bandića govori da njegov brod tone

N1 televizija

Zlatko Hasanbegović iz stranke Blok za Hrvatsku komentirao je aktualna politička događanja, predstojeće parlamentarne izbore te najavu Miroslava Škore da će na parlamentarne izbore izaći kao pokret.

“O konačnom sadržaju tog pokreta će se tek pričati, ali to je očekivano. Riječ je o njegovom osobnom političkom kapitalu na kojem ne mogu parazitirati političke stranke. Važno je da su različite političke opcije poduprle njegovu kandidaturu i to je jedna od točaka okupljanja različitih političkih stranaka. Vjerujem da će to što je danas najavio dobiti svoje čvrsto političko uobličenje. Bez tog pokreta koji naziva kišobranom neće se moći oblikovati nova hrvatska Vlada. Ja bih otišao korak dalje, siguran sam, ako među svim zainteresiranim političkim akterima prevlada razboritost, radit će se o okosnici buduće hrvatske Vlade.

‘U MOST-u je došlo do političkog sazrijevanja’

“Tko god prati moje političko djelovanje u četiri godine zna da sam bio zagovornik strateške suradnje s kolegama iz Mosta, a iz onog što oni u javnim nasuptima ističu, došlo je do trenutka političkog sazrijavanja. Nitko tko sudjeluje u političkom životu ne može biti apolitičan, ne živimo u zrakopraznom prostoru, a logika izbornog sustava ukazuje da je potrebno stvaranje predizbornog bloka i suradnje svih koji imaju zajedničke dodirne točke. Parcijalan politički interes je irelevantan, potrebno je državnički i odgovorno stvoriti širu političku platformu”.

Unautarstranačke borbe u HDZ-u nije želio komentirati.



“Što sam mislio o njihovoj perspektivi govori činjenica da nisam njihov član. U politiku nisam ušao kao stranački vojnik, već zagovornik određenih načela, nemam namjeru sudjelovati u reformama drugih stranaka. Nisam glasnogovnik Škore, svrha tog širokog okupljanja nije gubiti vrijeme na odnose u HDZ-u, već doći do takvog izbornog rezultata da je to okupljanje stožerni element hrvatske Vlade.

Protivi se trgovačkim i neprincipijelnim koalicijama

“O konstelacijama poslije izbora, jer se ja ne bavim se političkim horoskopom, možemo razgovarati tek nakon izbora. Treba doći do tog broja mandata kojima će ona opciju koju zastupam imati središnji položaj u budućoj koaliciji. Neprincipijelno koaliranje kojim se gazi volja naroda dovela je do političke močvare. Biračima treba jasno reći da nakon izbora neće biti moguće trgovačke koalicije, ja u njima ne bih sudjelovao. Kada govorimo o promjenama stranačke pripadnosti, birači to znaju, valja razlikovati one koji su pretrčali u tabor vlasti i one koji su sve stavili na kocku. I ja sam kao kalkulant mogao ostati u HDZ-u i sudjelovati u igrokazu od unutarstranačkih izbora, no načela mi to nisu dopuštala”.

Na pitanje smatra li je li Milan Bandić korumpiran, Hasanbegović odgovara:

“Mogu govoriti o svojim dojmovima, no ključni problem naše moderne države je kada govorimo o korumpiranosti, o tome se ne može raspravljati putem dojma, već o tome pravorijek treba dati pravosuđe, a toga još nema. Vezano uz pojedine afere nema ih već više od jednog desetljeća.Trenutak političkog distanciranja od Milana Bandića govori da Bandićev brod tome, priče o saborskim žetončima i snazi kluba su vrsta medijske manipulacije jer kao i prije četiri godine Milan Bandić ima samo jedan mandat u Saboru. Kada bi se sutra taj njegov takozvani klub našao pred izazovom iskazivanja potpore trgovačkoj protunarodnoj Plenkovićevoj vladi, vidjelo bi se da je taj klub virtualna činjenica. To su žetončiči gospodina Plenkovića, radi se o sinekuralnim zastupnicima”.

Crkva se ne treba baviti-političko stranačkim pitanjima

“Tu raspravu pokreću oni koji imaju sektaške protuvjerske motive i koji bi bili zadovoljni tek kada bi nastupio trenutak kakav smo imali u komunizmu.Ta vremena su iza nas”, rekao je Hasanbegović i dodao kako, što se Vatikanskih ugovora tiče, ne vidi potrebu da se jednostrano raskidaju, te da se ovdje ne radi samo o njima, već o ugovorima koje s hrvatskom državom ima islamska zajednica, srpska pravoslavna crkva, te židovske zajednice, stoga sve to treba gledati u cjelini, rekao je Hasanbegović za N1.

Komentari