Gjenero: Kovač, Penava i Stier ne mogu ugroziti Plenkovićev reizbor, ali ipak sigurno mogu smanjiti njegov utjecaj

Foto: Admir Buljubasic / CROPIX

Najavom Mire Kovača da će se kandidirati za predsjednika HDZ-a, a Ivan Penava za njegova zamjenika te Davor Stier za potpredsjednika te stranke, za portal Otvoreno.hr upitali smo za komentar političkog analitičara Davora Gjenera, o tome hoće li njihova kandidatura i moguća pobjeda ugroziti aktualnog predsjednika stranke Andreja Plenkovića.

Ukoliko pobjede, trojac najavljuje povratak stranke na smjer njenog utemeljitelja Franje Tuđmana. Osim toga, oni se protive ideji velike koalicije HDZ-a i SDP-a i smatraju da HDZ svoje partnere treba tražiti među strankama konzervativne, demokršćanske i suverenističke orijentacije.

Može se smanjiti Plenkovićev utjecaj na članove HDZ-a

“Ovo je ozbiljan projekt koji će imati posljedice na odnose u stranci, a pitanje je što se misli pod time – ugroziti poziciju Andreja Plenkovića? Je li to smanjiti vjerojatnost za njegov reizbor za predsjednika stranke ili bitno ograničiti njegov utjecaj unutar stranke? Smatram da oni vjerojatno ne mogu ugroziti Plenkovićev reizbor, ali ipak sigurno mogu smanjiti njegov utjecaj na ostale članove HDZ-a”, rekao je Gjenero.

Prema njegovom mišljenju, mala je vjerojatnost da bi Miro Kovač mogao biti izabran za predsjednika stranke, ali postoji velika vjerojatnost da bi Penava i Stier mogli biti izabrani za zamjenika predsjednika i potpredsjednika HDZ-a.



U tom slučaju, smatra Gjenero, bitno se smanjuje manevarski prostor predsjednika stranke Andreja Plenkovića u upravljanju stranke u sljedećem mandatu, a time mu se znatno  smanjuje autonomija pri sastavljanju stranačkih lista kandidata.

Stier i Penava imat će potporu birača

“Ne mislim da Plenković može izgubiti, ali isto tako, ne vjerujem da može ovaj izborni proces završiti, a da Stier i Penava nemaju bitan utjecaj na upravljanje strankom. To znači da će stranka s njima dvojicom imati nešto desniji ili snažniji kršćansko-demokratski profil nego što bi to bilo sa samim Plenkovićem i njegovim timom”, istaknuo je Gjenero.

Ako su glasači u HDZ-u imalo racionalni, Gjenero naglašava da u tom slučaju oni ne mogu izabrati Miru Kovača za predsjednika stranke. “No, ozbiljno vjerujem da će Stier i Penava imati potporu biračkog tijela”, zaključio je Gjenero.

Podsjetimo, unutarstranački izbori u HDZ-u održat će se 15. ožujka.

Komentari