U nenastavnom osoblju ogorčeni na sindikate, najavljuju štrajk; Gdje je naše dostojanstvo?

Tetama spremačicama i domarima prema mišljenju vođa reprezentativnih sindikata ne treba dostojanstvo. Njihovo dostojanstvo sindikatima je bilo bitno samo onda kad su trebali s njim manipulirati kako bi na ulice izveli i nenastavno osoblje.

Tada su sindikalni vođe biranim riječima govorili o svojim kolegama pomoćnom osoblju.

“Svi smo ovdje došli reći da boljem obrazovanju. A tko čini obrazovanje? Čine ga ljudi. To su oni ljudi koji su zadnji na ljestvici. I zato molim jedan veliki pljesak za naše tete spremačice i domare! Za naše kuhare! Za naše pomoćnike u nastavi! Za naše tajnike i računovođe! Za naše stručne suradnike! Za naše učitelje i nastavnike! Hrvatska vas treba!”, rekla je 25. studenog, na velikom prosvjedu prosvjetnih radnika Ana Tuškan, glavna tajnica Sindikata učitelja.

“Zaposlenici će biti zadovoljni onog dana kad shvate s kojim se sve problemima nose zaposleni u školama. Što muči čistačice koje od umora padaju s nogu, s kakvim se problemima susreću naše kuharice…”, rekla je predsjednica Sindikata hrvatskih učitelja Sanja Šprem na prosvjedu.



Međutim, kada je došlo vrijeme za pregovore, sindikati učitelja i nastavnika zaboravili su na nenastavno osoblje. U pregovorima s Vladom nisu im trebale njihove ruke da s Vladom dogovore povećanje koeficijenta, osnovice i dodataka samo za nastavnike i učitelje. Nenastavnom osoblju dobilo je kikiriki, jer izgleda oni nemaju “dostojanstvo”.

Izigrani i ogorčeni

Iz Sindikata administrativno-tehničkog osoblja u školama i učeničkim domovima, ATOS, poručuju kako se frustrirani, nezadovoljni i gnjevni te najavljuju štrajk.

“Marginalizirani smo još od vremena Vlade Zorana Milanovića, očekivali smo da  će sada koeficijenti rasti i nama. Sindikati su nas za izigrali, to je prestrašno. Ovo što su napravili je jedna velika glupost i debakl”, objavio je predsjednik sindikata Mario Jakša te najavljuje kako će svojih 700 članova predložiti da krenu u štrajk.

Upitao se zašto su sudjelovali u štrajku, da bi u konačnici bili izigrani.

“Ako su se svi zaposlenici (uključujući i administrativno – tehničko) koji su sudjelovali u štrajku, na referendumu koji su organizirali reprezentativni sindikati, izjasnili da ne žele povećanje plaće kroz dodatke već isključivo kroz koeficijente, zašto i kako to da se za administrativno – tehničko osoblje povećanje ugovora kroz dodatke i gdje je naše dostojanstvo ako ga nastavno osoblje nema ili ga nije imalo?”

Istaknuo je i da su tražili da sudjeluju u pregovorima, ali da im reprezentativni sindikati to nisu dozvolili.

“Kao sindikat tražili smo sudjelovanje u pregovorima te vršili pritisak da sudjelujemo i zastupamo administrativno – tehničko osoblje jer ono predstavlja bitan segment svake odgojno – obrazovne ustanove, ali bez uspjeha. Sada je jasno i zašto nismo bili poželjni da sudjelujemo prilikom pregovora!”, rekao je Jakša.

Komentari