Ćesić Rojs: Najviše bivših sekretara partije, bivših komunista, titoista je u HDZ-u

Umirovljeni general bojnik Ljubo Ćesić Rojs gostovao je u podcastu portala Otvoreno gdje je glavnim urednikom Marijanom Opačkom komentirao stanje u HDZ-u i svoje razloge za kandidaturu za šefa HDZ-a.

Sam sebe predstavlja kao Tuđmanovog i Šuškovog generala. Nije zadovoljan podjelama u HDZ-u i trenutnim stanjem u stranci.

“Ja sam najavio kandidaturu za predsjednika HDZ-a. Više puta sam znao reći da je HDZ za mene svetinja. Član sam od 1989. godine i predsjednik Tuđman bi više puta znao reći ‘stvarao sam HDZ da bi stvorio Hrvatsku, a ne da bi vladao njome’. Žaloste me ove podjele unutar HDZ-a, ovi natpisi u medijima. Nije to napravio HDZ. Ti ljudi koji naprave nešto što nije u redu, oni imaju svoje ime i prezime. Isto tako, uz tu moju kandidaturu 7. veljače kada budu raspisani izbori, ja sam spreman povući se i dalje biti samo običan član ako će doći do zajedništva, ako će se suzbiti redovi, da ne dođe do podjele unutar Hrvatske demokratske zajednice. Zašto? Ajme ti ga nami, ako ponovno dođu komunisti na vlast!”

‘Nema koalicije’

“Imam svoj čvrst stav, nema koalicije s SDSS-om, nema koalicije s HNS-om. HDZ treba vratiti Tuđmanu, politici koju je zacrtao, vodio i provodio predsjednik svih Hrvata dr. Franjo Tuđman i vratiti dijete materi, kako znaju reći.”



“Od 2000-ih godina HDZ se odmaknuo od Tuđmana zato što smo 2000. godine izgubili izbore poslije smrti predsjednika Tuđmana i sve se udružilo protiv HDZ-a. Imali smo šesteročlanu, kasnije peteročlanu koaliciju i tada kad sam se javljao za ispravak krivog navoda i za repliku, onda bih uvijek govorio da imamo to što imamo, hrvatsku državu, zahvaljujući čovjeku koji nas je ujedinio, pomirio iseljenu Hrvatsku, koji je znao što hoće, koji je osluškivao bilo naroda, koji je služio svom hrvatskom narodu, koji je provodio volju svog hrvatskog naroda.”

Osipanje HDZ-a počelo je nakon smrti predsjednika Tuđmana

“Lista za tadašnje izbore sastavljena je još dok je predsjednik Tuđman bio živ, mi smo tada u 11. izbornoj jedinici gdje sam ja bio osvojili šest mandata i nikada više nismo imali šest mandata, ali ubrzo nakon toga, nakon dva mjeseca, HDZ se počeo oispati.

Mate Granić osnovao je demokratski centar, otišla su tri zastupnika, Pavao Miljevac i Vesna Škare-Ožbolt, skupa s Granićem. Poslije toga je osnovana udruga HIP Miroslava Tuđmana i ja sam bio član udruge, ali to nije bila stranka. Poslije toga je osnovan Hrvatski blok. HDZ je do kraja četverogodišnjeg mandata spao na nekih četrdesetak zastupnika od mogućih 56. Bojim se da nam se to ne desi i danas, za sljedeće parlamentarne izbore. Stoga dobro promišljam koji potez povući.”

Povratak Tuđmanovoj politici

“Ako biračko tijelo HDZ-a procijeni da ja govorim dobro, da se treba vratiti Tuđmanu, dat će glas meni. Ako ne, onda će dati glas onima koji služe bjelosvjetskim hohštaplerima, međunarodnoj zajednici.

Ja sam zagovornik da se Hrvatskom ne može upravljati ni iz Beograda ni iz Pešte ni iz Beča. Hrvatskom se treba upravljati ovdje, iz grada svih Hrvata – Zagreba. Treba održavati kontakte i razgovarati sa svima ali kao partner, a ne biti podanik, biti sluga. Predsjednik Tuđman je na sastancima više puta znao reći ‘neće nami kojekavi diplomatski činovnici kakvo će biti unutarnje uređenje Republike Hrvatske’. Njegov povijesni govor koji je izrekao u Zagrebačkoj zračnoj luci bio je proročanstvo. Tada je rekao da se pojedini naši političari prodaju, nude za judine škude, vraćaju Hrvatsku tamo gdje nikada nije pripadala – na Balkan.

Danas svi naši političari, i ovi bivši predsjednici i sadašnji, a i budući, mantraju neki zapadni Balkan, jugoistočna Europa, a ja sam naučio od predsjednika Tuđmana da bi zapadni Balkan i jugoistočna Europa bili već zlo za hrvatski narod nego bivša Jugoslavija. Izašli smo iz te tvorevine i hvala Bogu da u Ustavu stoji da se ne možemo udružiti, ali kako ta ekipa ne bi dobila većinu za promjenu Ustava, ja se ponovno uključujem u politiku.

Ako naši budu podložni, ako hrvatski narod to ne prepozna i dođe do, kako oni najavljuju, velike koalicije HDZ-a i SDP-a, eto nam promjene Ustava, evo vraćanje Hrvatske na zapadni Balkan. Pa vidite što se dešava u Rijeci. Pozivaju se na umjetnost, ali treba raščistiti sa svim totalitarnim sistemima, i sa fašizmom i sa komunizmom. U Hrvatskoj se mora provesti lustracija, a lustraciju treba provesti i u HDZ-u. Najviše bivših sekretara partije, bivših komunista, titoista je nažalost u stranci kojoj ja pripadam – u HDZ-u. Dok s njima ne raščistimo nema nam napretka.”

‘Mladi odlaze jer im ne nudimo ništa novo’

General se osvrnuo i na masovni egzoudus i podržava mlade u odlasku vani ako tamo imaju bolje prilike. Ističe da ovo iseljavanje nije ništa novo, toga je uvijek bilo.

“Jedan dio mladih ide i neka idu oni koji vide da se mogu bolje snaći sa svojom visokom stručnom spremom, naći posao vani, neka zarade novce, ali dobar dio tog novca šalju ovdje svojim roditeljima jer od čega će živjeti oni kad im nitko ne nudi posao. Prema tome, to se ne treba gledati jednostrano. Uvijek se odlazilo. Hrvatski narod se raseljavao kroz povijest. Moj djed je išao 1910. i do 1922. godine je radio u Chicagu.

Naš narod je prirodno inteligentan, svugdje se snađe, tu svoju pamet proda, napravi djela svugdje osim u Hrvatskoj. Kod nas najbolje prolaze ti poltroni, dupelisci. Narodu je svaki dan sve gore i gore. Treba napraviti reda i u Poreznoj upravi, kako dati poticaj i pomoći mladim ljudima da ostaju, kako po cijeloj Slavoniji razvesti kanale, provesti navodnjavanje, kako omogućiti poticaje onima koji ne žele otići vani nego se žele baviti govedarstvom. Bivši najveći gigant Gavrilović je živio od toga.

Sada su ti prostori prazni i bojim se da ne dođu ti ISIL-ovi koji su blizu granice, sa vrećama novaca i otkupljuju kuće, njih ne zanima koliko košta. Isto se događa i u Srbiji i u BiH. U Neumu kvadrat stana košta 2 000 eura, oni kažu da je to malo, daju 4 000 eura samo da isele hrvatski narod. Njih ima brojčano puno i vidjet ćemo što će biti na ljeto kada krene novi val izbjeglica. Vidite da dolaze sve mladi, vojno sposobni ljudi, ne dolazi sirotinja. Oni su svi puni novaca, imaju najmoderniju tehniku, mobitele. Hrvatska se uistinu mora zabrinuti, a da bi to napravili, moramo prvo napraviti reda unutar HDZ-a, stranke koja je najodgovornija i koja je bila najduže na vlasti. Ali mi narodu ne nudimo ništa novo, svaki dan se pojavljuju raznorazne afere, moramo raščistiti s tim lopovima ako ih ima, a ima ih, u vlastitim redovima”, smatra general.

‘Anušić je kriv za poraz na predsjedničkim izborima’

“Nakon predsjedničkih izbora bio sam razočaran iz razloga što sam se nudio predsjednici da ću pomoći, da ću odraditi ne jedan, nego cijeli hrvatski generalski zbor, da nas pošalje po terenu. Imali smo dva kombija, nije trebalo ništa nego malo nam goriva uliti i da hodamo po cijeloj Hrvatskoj, od Vukovara i cijele naše kršne Slavonije, Like, Dalmatinske zagore, Istre pa do Dubrovnika, pa i Herceg Bosne.

Predsjednica nažalost nije prihvatila prijedlog koji smo joj nudili i odmah poslije prvog kruga ja sam vidio da stvari ne idu dobro. Nisam optužio, ja sam rekao da je čovjek koji je vodio stožer, gospodin Anušić, nije dorastao zadatku i zadaći na koju je bio postavljen. Ja nemam ništa protiv njega, on je moj kolega i suborac, međutim mlad je, nikakve bitke, rata nije dobio pa neće ni tu na izborima.

Nažalost, predsjednica je više vjerovala njima koji su slatkorječivo pričali i završili smo tako kako smo završili. Sad je gotovo, izbore smo izgubili, idućih pet godina imat ćemo kandidata koji je prikupio 106 tisuća glasova više, što nije mala razlika, imat ćemo predsjednika republike gospodina Zorana Milanovića. Ja kao legalist, vojnik priznajem pobjedu i čestitam mu. Ali da smo mi radili na terenu… Pa HDZ ima takvu bazu, da smo samo mobilizirali svoje ljude… Kažu da imamo 200 tisuća članova, pa da imamo i 100 tisuća, neka svaki od njih makar deset skupi, to je milijun glasova. Pobijedili bi u prvom krugu”, objašnjava Ćesić Rojs.

Smatra da su Kolinda Grabar-Kitarović i Miroslav Škoro trebali zajedno sjesti i dogovoriti se za suradnju:

“Danas se lupamo u glavu svi. Izgubili smo i jedni i drugi. Ali narod će imati takvu vlast kakvu ima. Uostalom, hrvatski narod je izabrao i, za mene najvećeg veleizdajnika u povijesti Hrvatske, gospodina Stipu Mesića, dva mandata, pa iza njega Ivu Josipovića. Ali hrvatski narod će preživjeti. Preživio je i veće torture. Narod će imati vlast onakvu kakvu bira.”

‘U Herceg-Bosnu se ne ulaže ništa’

“Ne ulaže se ništa. Prošle godine su izašli podaci, ured kojeg vodi gospodin Zvonko Milas, za cijelu godinu su 25 milijuna kuna dali. Od tih 25 milijuna kuna oni 7,5 milijuna kuna potroše hodajući, spavajući po hotelima s četiri i pet zvjezdica, razbacujući se, trošeći gorivo, cijela ergela ide uz njih u pratnji, obilazeći prostore gdje Hrvati žive, od Orašja do Livna preko Mostara. Hrvatski narod u BiH ne traži nikakvu milostinju. Treba riješiti one stvari koje su ostale iza predsjednika Tuđmana i ministra Gojka Šuška, a to je: hrvatski branitelji po zakonu i pravima hrvatskih branitelja iz 1997. godine moraju ostvariti ista prava kao što su ostvarili hrvatski branitelji u Republici Hrvatskoj iz razloga što su to bile jedne snage. Hrvatska vojska i Hrvatsko vijeće obrane ginuli su za istu stvar, za slobodnu i nezavisnu hrvatsku državu, u istom rovu su ginuli, pod istom linijom zapovijedanja.

Hrvatske snage su brojile 23 900 vojnika, to piše u poslanici predsjednika Tuđmana, a od tih 23 900 vojnika njih 11 500 pripadalo je hrvatskom vijeću obrane, a 12 400 pripadnika hrvatske vojske. Ostali su zaboravljeni, prepušteni sami sebi i najteže ljudima pada kad oni kažu da odu u Sarajevo i da gore traže prava. Da je tako bilo onda nikad ne bi oslobodili okupirani teritorij Republike Hrvatske.”

‘Hrvatski narod u BiH ostao je zaboravljen’

“Nas generale mnogi danas prozivaju, nazivaju nas prašinarima, šoferima, kamiondžijama, a mi smo dobili i bitku i rat. Nas je dobro koristio predsjednik Tuđman, a danas politika ne koristi ni za što. Imamo velika iskustva. Ja sam umirovljen s 45 godina, umjesto da su me pozvali i rekli ‘generale, Vi niste za Sabor, ali izvolite, primite se posla u građevini, gradite i dalje autoceste’. Problem je što je tada napravljen plan kako opljačkati autoceste, kilometar ceste je bio 3 milijuna eura, danas je 30 milijuna eura. Hrvatska je prezadužena, sve autoceste smo gradili bez koncesija, bez kredita.

Hrvatski narod u BiH je ostao zaboravljen iz razloga što ljudi koji se ne mogu vratiti na svoja okupirana područja, koja su ili u Republici Srpskoj pa im nitko ne može jamčiti sigurnost, svi se vraćaju na vlastitu odgovornosti, a naši političari dolaze samo kad im treba dati glasove.

Prije dva dana na jednom portalu je objavljeno, a to je prava istina, to mi je rekao ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, po novom zakonu i pravima hrvatskih branitelja u prošloj godini je samo pet pripadnika Hrvatskog vijeća obrane ostvarilo pravo na mirovine. Gdje je problem? Pa problem je u tim našim komisijama koje vrše procjenu invalidnosti. U tom novom zakonu morate biti 80 posto ili više invalid da bi mogli ostvariti pravo na mirovinu. Očito je neko zapovjedio da se skida invalidnost i nitko ne prolazi, nitko ne može ostvariti svoja prava.

Ja sam dobio mail od gospodina Ljube Jukića, svaki dan mi šalju on i njegova supruga, on je invalid 70 posto, od 1997. godine, ja se sjećam da sam mu ja potpisao prijavu o okolnostima stradavanja, takvih sam potpisao 10 050, a ja ne znam što mu odgovoriti. Kako mu odgovoriti da se ništa ne dešava?

Kad zovem ministarstvo hrvatskih branitelja, imam dobru komunikaciju, poštujem ministra, napravio je puno, ali država mora napraviti tu nešto, ne može ni ministar sam. Ako su zakoni takvi kakvi jesu, ako ga bojkotiraju ljudi na nižim razinama i to ne samo u njegovom ministarstvu nego i u ministarstvu rada i socijalne skrbi, birokracija nas ubija, ne može ni on sam nešto napraviti.”

‘Hrvatski narod je jedan, jedinstven i nedjeljiv’

“Sjećam se, u to vrijeme bio je pokojni Batinić, on je vodio to sve što se tiče pripadnika Hrvatskog vijeća obrane, komisija koja je procjenu invalidnosti vršila za pripadnike Hrvatske vojske, vršila je i za pripadnike Hrvatskog vijeća obrane. Vi danas na čelu komisije u Mostaru imate, nemam ništa protiv, da se razumijemo, muslimana i oni namjerno zagorčavaju život hrvatskim braniteljima tako da mnogi ljudi psuju da nisu željeli takvu Hrvatsku, za koga su ginuli, ranjavani, ostavljali dijelove tijela.

Mnogi zaboravljaju da je u BiH od ukupnog broja Hrvata poginulih 4 posto, a u Republici Hrvatskoj od ukupnog broja poginulih Hrvata je 1,4 posto. Sveukupno, od 23 492 poginulih 63 vuče korijene sa prostora BiH. Reći ću Vam samo jedan primjer. General Blago Zadro, junak Domovinskog rata, zapovjednik u Vukovaru, rođen je u Grudama, na Višnjici i poginuo je u Vukovaru. Njegov sin Robert, koji je rođen u Vukovaru, poginuo je u hrvatskom Kupresu. To je to zajedništvo, to je politika predsjednika Tuđmana. On je znao reći da je hrvatski narod jedan, jedinstven i nedjeljiv i dok ne izaberemo ljude koji će uistinu tako raditi, misliti, govoriti i na terenu tu politiku provoditi, nema nam napretka.”

‘Spreman sam na žrtvu’

“Biračko tijelo HDZ-a na ovim unutarstranačkim izborima ima priliku izabrati ljude koji će govoriti istinu. Ja, kao čovjek koji realno gleda na sve stvari, ako bi zbog moje kandidature došlo do podjele, ja povlačim svoju kandidaturu i bit ću i dalje samo običan član, ja sam spreman na žrtvu.

Čovjek koji misli dobro svome narodu i svojoj domovini mora biti spreman na žrtvu. Nažalost, mi prema van dobro djelujemo, ali kakve koristi od toga. Moramo imati ljude koji će napraviti dobro u Hrvatskoj za hrvatski narod i po meni bi najbolje bilo da budući predsjednik HDZ-a  ne bude budući predsjednik Vlade nego da stranka kadrovira i onda ih mijenjati kao na traci. Ako ne rade dobro, promijeniti ih.

Mi smo promijenili 14 ministara u zadnje četiri godine. Postavlja li itko pitanje je li negdje drugdje problem? Možda nije u tim ministrima. Tu radi nekih kartica, jesu li ispunili pravilno ili nisu, to su sitnice, to je glupost po meni. Rade li oni dobro svoj posao, to nitko nije pitao. Ima li u njihovom resoru ima nekih nevaljalih radnji, jedu li mogli napraviti bolje, o tome nitko ne vodi računa. Sad, ima li on 50 ili 100 kvadrata više, bavimo se sitnicama. Ja ne bi tako radio. Napravio bih potpuno drugi rez, imate li rezultate ili nemate.”

‘Treba otići na teren i vidjeti kako običan narod živ’

Mora biti zacrtan cilj, odlučiti se što je strateški cilj politike i Vlade. Ne može se desiti da danas u 21. stoljeću da svaka kuća nema struju, vodu i cestu do kuće. Treba otići na teren i vidjeti kako običan narod živi. Ne može plaćati račune ako su mu režije veće od plaće. I onda dođe inspekcija, ulovi nekoga za neke sitnice, a ovamo na drugoj strani nam kradu stotine i stotine milijuna.

Pa i ti naši lopovi s prostora Herceg-Bosne koji po Zagrebu pokupovaše nekretnine, opljačkali su hrvatski narod u BiH, donijeli novce ovdje, nitko ne postavlja pitanje otkuda novci, izgradiše zgrade, vile i tu su novce oplodili. Ne nose ih vani jer tu legalno oplode u Zagrebu, grade nekretnine. Boli me srce.

Propast Aluminija u Mostaru

“Kažu zadnji radnik iz Aluminija u Mostaru napustio je svoje radno mjesto. Ja sam sve pripremao sa tadašnjim direktorom Aluminija Mijom Brajkovićem 1997. godine, to je bio zadnji dolazak predsjednik Tuđmana i ministra Gojka Šuška. Ministar mi je rekao da su njih dvojica teško bolesni, da nikad više nećemo zajedno doći na prostore Herceg-Bosne. Nažalost, ministar je brzo nakon toga preminuo, 3. svibnja 1998. godine.

Tada smo otvorili Aluminij i bilo je oko 50 000 hrvatskog življa od Posavine, središnje Bosne do Hercegovine. Taj govor predsjednika Tuđmana u Međugorju toliko me dira jer sam živi sudionik, stalno sam bio uz njega. Tjedan dana ranije pripremao sam sve. Danas me sram pogledati u ogledalo. Danas taj Aluminij koji smo mi stvarali, ulagali u njega, pomagali, on je ugašen. Kažu da je struja kupovana po četiri puta većoj cijeni. Tome treba stati na kraj.

Hrvatska država tome treba stati u kraj. Zašto država? Pa ona je dioničar, ona je vlasnik 12 posto. Ali Hrvatska u nadzornom odboru ima svoga čovjeka, mislim da je gospodin Ile Baković ispred hrvatske Vlade, pa neka se pobuni i digne glas a ne da tamo šute i primaju dnevnice. Ja ne šutim nikome i zato sam stradao dobro i zdravstveno i sve, govoreći istinu, ali dok sam živ govorit ću istinu iz razloga što znam koja je zamisao bila i koji su ciljevi bili predsjednika Tuđmana i gospodina Šuška. Izgorili su za Hrvatsku i za hrvatski narod, kako u Republici Hrvatskoj tako i u BiH.”

‘HDZ mora sada odabrati prave ljude’

“Ne može se danas desiti da hrvatski narod koji je u Australiji, Americi itd. mora čekati na državljanstvo godinu ili više dana, a ovih dana najavljuju da će 5 000 pravoslavaca koji su rođeni u Srbiji automatizmom dobiti hrvatsko državljanstvo. Pa što to radimo, jesmo li normalni? Nismo, ali imamo vlast takvu kakvu imamo.

Tko može promijeniti takvu vlast? Može jedino narod na izborima. Parlamentarni izbori su svake četiri godine, predsjednički izbori su svakih pet godina, a mi se još nismo naučili demokraciji. Imate vlast takvu kakvu imate i kavu ste odabrali. Prema tome, HDZ sada ima priliku očistiti se iznutra, sve one s kojima je nezadovoljna, mora izabrati prave ljude, ne samo predsjednika stranke, nego i zamjenika i potpredsjednika. Mora izabrati čvrste ljude koji neće podviti rep, koji će znati dići svoj glas na užem sastanku gdje se razgovara kojim smjerom, pravcem ići. Samo red i rad”, zaključio je umirovljeni general za Otvoreno.

Komentari