3. maj prijavio upravu Uljanika za ‘perfidno izvlačenje’ više od milijarde kuna

Matija Djanjesic / CROPIX

Nadzorni odbor 3. maja podnio je kaznenu prijavu protiv 19 osoba, članova uprava i nadzornih odbora 3. maja i Uljanika, zbog štete od najmanje milijardu kuna.

Prijava stiže nakon što je nalaz neovisnih revizora iz HLB-a pokazao da je 3. maju prouzročena znatna imovinska šteta i gubitak i to od milijardu kuna kumuliranog gubitka do 2018. godine. Revizor je konstatirao kako to nije i konačna cijena Uljanikove devastacije riječkog škvera.

Ukupno ih je 19 nanizano na prijavi koju potpisuje predsjednik Nadzornog odbora 3. maja Juraj Šoljić. To su Maksimilian Percan, Zdravko Pliško, Domagoj Klarić, Gianni Rossanda, Marinko Brgić, Veljko Grbac, Denis Rabar, Emil Bulić, Elvis Pahljina, Bojan Blagonić, Serđo Pajković, Silvan Kranjc, Mario Planinac, Milko Mihovilović, Hrvoje Markučinčić, Boris Dvoršak, Kazimir Pavletić i Armando Banković, dok su na 19. mjestu pridodani voditelji ekonomskih poslova iz sedam društava Uljanik Grupe.

Prijavljeni su članovi uprava i nadzornih odbora 3. maja, Uljanik Brodogradilišta, matičnog Uljanika, Uljanik Strojogradnje Diesel, Uljanik Poslovno-informacijskih sustava, Uljanik Proizvodnje opreme i Uljanik Standarda.



Perfidno izvlačenje novca

“Ova kaznena prijava zasnovana je i potkrijepljena nalazom neovisnog revizora, što dovoljno govori o njezinoj težini i putokazu za istražna tijela ove države. To revizorsko izvješće prvi je službeni dokument koji je potvrdio da je 3. maj bio namjerno i sustavno potkradan. Novci su se iz našeg brodogradilišta izvlačili na kojekakve perfidne načine, kroz ugovore velikih vrijednosti, pozajmicama bez ikakvog osiguranja povrata ili je pak 3. maj svojom imovinom jamčio za kredite koje su uzimala druga društva iz Uljanik Grupe”, rekao je predsjednik Nadzornog odbora 3. maja Juraj Šoljić za Novi list.

Komentari