Domagoj Hajduković: U Saboru imam opomenu zbog ‘HDZ-kradeze’. HDZ je osuđen, neka povuku opomenu

screenshot

SDP-ov zastupnik u parlamentu Domagoj Hajduković osvrnuo se na nekoliko aktualnih situacija u hrvatskoj politici, posebno na nepravomoćnu presudu optuženima za aferu Fimi media.

Bila je riječ o najavljenoj interpelaciji u Saboru o projektu “Slavonija, Baranja i Srijem”, za koju je Hajduković rekao da će tražiti reviziju svih dodijeljenih sredstava, iz EU-a, za projekte. Voditeljica je podsjetila da je AndrejPlenković “optužio” Hajdukovića da je u dosluhu s novinarom koji je to objavio.

“Ako kažu da je sve čisto, čega se onda boje? To može samo njima ići u korist”, komentirao je to Hajduković.

“Vidjeli smo danas presudu, ne samo bivšem premijeru i predsjedniku stranke Ivi Sanaderu, nego i stranci. Znači HDZ-u”, rekao je dalje SDP-ov zastupnik i dodao:


“Prije nekoliko dana sam na sjednici u Saboru pri raspravi o interpelaciji, nazvao HDZ ‘kradeze’. I dalje mislim da je to tako. Zbog toga sam dobio opomenu. Sada ću tražiti da potpredsjednik Reiner povuče tu opomenu, jer je očito da HDZ jest ‘kradeze’.”

“Vidite sami koliko je ministara iz prošle vlade otišlo zbog sumnje u koruptivne radnje, koliko se afera sada veže i uz ovu vladu”, kazao je na voditeljičinu primjedbu da se premijer Plenković brani da ovo više nije isti HDZ kao iz doba Sanadera.

Komentirao je i odnose između predsjednika Republike i predsjednika Vlade:

“Za Vijeće za nacionalnu sigurnost mislim da je vrijeme da se sastanak održi. Ne moram ja objašnjavati da je situacija, recimo to tako, više nego delikatna, i da se jako puno tema treba naći na dnevnom redu. Ono što smatram da je problem, što smatram kamenom spoticanja, je premijerovo inzistiranje na tzv sustavu domovinske sigurnosti, koji ne može zamijeniti niti derogirati sustav nacionalne sigurnosti.”

“Rekao bih da je to već i prije otišlo u preosobnu fazu”, kazao je, “Ne bih posebno isticao odgovornosti niti jednog niti drugog. Mislim da je predsjednikovo inzistiranje da se vijeće održi po zakonu, jedino što je prihvatljivo.”

Za Nacionalnu razvojnu strategiju rekao je da je istina da se oporba može uključiti u predlaganje kroz javnu raspravu, što će SDP, kazao je, i u činiti, ali:

“Specifičnost je, kada Nacionalna razvojna strategija uđe u saborsku proceduru, nema amandmana, više nema intervencija u tekst.”

“Mislim da bi bilo minimalno korektno da smo bili pozvani na sastanak, da smo uključeni barem u finalni dio, prije nego što je ušla u javnu raspravu”, kazao je.

“Nacionalna razvojna strategija je jedan opći dokument, vrlo opći, ali može dati konture onoga kako i u kojem smjeru se želimo razvijati. Bojim se da se moram složiti s predsjednikom Republike da će tu biti puno copy pastea”, dodao je.

Za najavljenu interpelaciju o projektu “Slavonija, Baranja i Srijem” Hajduković je rekao da je riječ o sljedećem:

“Novac su dobivali viđeniji dužnosnici HDZ-a, bilo bivši bilo sadašnji, njihova šira i uža obitelj, prijatelji, kumovi, susjedi, ortaci, partneri, i to ne samo direktno nego i indirektno. Kada bi komunalno poduzeće lokalne samouprave dobilo neki novac, raspisalo bi natječaj za izvođače ili podizvođače, i taj novac bi dobivali financijeri HDZ-a ili ljudi bliski HDZ-u ili opet rodbina, članovi obitelji itd.”

Komentirao je ono što mu je premijer uzvratio:

“Budući da sam jedan od onih koji rade na toj interpelaciji, prije svega mislim da premijer ne razumije kako demokracija funkcionira i da su neovisni mediji jedan od bitnih aktera u modernoj demokraciji, te da je nezavisno, istraživačko novinarstvo jedan od alata kojim se nadgleda izvršna vlast. Naravno da će oporba koristiti tekstove koje pišu novinari, da će pratiti medije, da će razgovarati između sebe i s novinarima ako se takav tekst objavi”, piše N1.

Komentari