Domagoj Drenjančević: Još je prerano, ali činjenica je da se virus mijenja

screenshot

Đakovo je jedno od žarišta koronavirusa u Hrvatskoj, te je u KBC-u Osijek smještan najveći broj oboljelih s tog područja.

Domagoj Drenjančević, voditelj Zavoda za kliničku mikrobiologiju i bolničke infekcije u KBC-a Osijek je dao najnovije informacije o oboljelima i njihovom stanju.

“Svi pacijenti su stabilno, imaju blage simptome, dobrog su općeg stanja. Radi se uglavnom o bolesnicima s kroničnim bolesnicima i to je jedan od glavnih razloga zašto su pod našom brižnom paskom”, keće Drenjčević.

Na početku epidemije bolesnici ranije završavali na respiratoru

Bolesnici su iz Đakova i troje pacijenata je iz Osijeka, objasnio je. Što se tiče usporedbe slučajeva zaraze koronavirusom sada i kada je pandemija tek krenula u ožujku, Drenjančević kaže da je još rano za zaključke, ali navodi kako su tada u bolesnici prije završavali na respiratoru.“Još je rano, ali sjećam se perioda krajem ožujka kada su bolesnici krenuli razvijati teže oblike kliničke slike ranije. Još je prerano, ali činjenica je da se virus mijenja. Kako će se to odraziti, vrijeme će pokazati”, kaže.

Što se kapaciteta tiče, KBC Osijek je spreman, kaže, imaju preko 40 ležaja samo na Klinici za infetologiju, a stvoreni su i uvjeti da se primi više stotina bolesnika, objašnjava. Točan broj novooboljelih danas će objaviti lokalni stožer, javlja N1.

Komentari