Dolazi do promjene smjera vanjske politike SAD-a? Maštruko: Hrvatska će benefitirati stabilizacijom odnosa s EU

Vjerojatna pobjeda Joea Bidena na američkim predsjedničkim izborima nije samo “zatalasala” SAD, nego se dobro reflektira i na ove naše prostore, piše u subotu Jutarnji list.

Pitanje je kako će sada, recimo, Joe Bidenu čestitati slovenski premijer Janez Janša koji je požurio pozdraviti pobjedu Donalda Trumpa prije dva dana, a pogotovo Aleksandar Vučić koji je na Trumpovoj pobjedi gradio svoju politiku u regiji.

No, regija se uzburkala i svi su, kao i ostatak svijeta, uvjereni da će doći do promjena u vanjskopolitičkom smjeru nove Bidenove administracije koji će se odnositi i na Hrvatsku i naše prostore.

Biden će se svakako vratiti multilateralizmu i usklađivanju politike, prema Rusiji, Kini, svjetskim žaristima pa onda i Balkanu s Bruxellesom ističe povjesničar Tvrtko Jakovina.



Dugogodišnji hrvatski diplomat Ivica Maštruko smatra da će benefit za Hrvatsku biti u stabiliziranju i normalizaciji odnosa SAD-a s EU i NATO-om, koji su s Trumpom došli u krizu, a to će, pretpostavlja, biti i prvi prioritet nove administracije. To će biti dio politike koja će se provoditi i mijenjati prema EU, a mi smo tu tek kao dio cjeline jer, iskreno, mi smo ekonomski i politički uglavnom nebitni, kaže Maštruko.

Bivši hrvatski ministar vanjskih poslova Miro Kovač kaže kako se nakon okončanja ovog izbornog procesa, punog preokreta, valja nadati ponovnom jačanju povjerenja u transatlantskim odnosima. Kovač smatra kako bi konstruktivnim držanjem i Europljani, a tu poglavito misli na države članice EU, trebali dati svoj doprinos resetiranju globalno važnog europsko-američkog partnerstva. Države EU trebale bi biti svjesne svoje snage i utjecaja na planu svjetske politike te preuzeti više odgovornosti na planu održavanja mira i stabilnosti Europe i njezina susjedstva napominje Kovač, donosi Jutarnji list.

Komentari