Doktorica iz KB Dubrave: Imamo stalni priljev bolesnika, mladi ne shvaćaju ozbiljnost situacije

Marko Todorov / CROPIX

Doktorica Jasminka Peršec iz KB Dubrava za N1 je rekla kako je nužno shvatiti ozbiljnost koronavirusa, jer od njega ne obolijevaju samo stari, te da je potrebno poštivati propisane mjere.

Rekla je kako nas broj od preko 300 zaraženih na dan treba zabrinjavati.

“Mi imamo i stalni priljev bolesnika, što u srpnju i kolovozu nismo imali. Jučer imali 12 bolesnika na odjelu respiratornog centra, a u intenzivnoj pet, koje smo primili u zadnjih 36 sati, a samo jučer primili smo njih troje koji zahtijevaju intenzivističko liječenje”, rekla je Jasminka Peršec.

Pojasnila je kako izgleda klinička slika pacijenata

“Ovoj bolesti je potrebno 7-10 dana da se razviju ozbiljnije posljedice, pa sada imamo ozbiljnije kliničke slike. Tu su gubitak zraka, kašalj, a teži bolesnici ne mogu disati bez visokih protoka kisika. Što su bolesnici stariji, oni imaju i druge dijagnoze koje ih dodatno opterećuju.



Za očekivati je da situacija ide ka gorem prema jeseni. Mi i sada očekujemo tri bolesnika”, kazala je Peršec, te dodala da u ovom trenu može reći da će situacija biti teža.

Bolesnici u KB Dubrava dolaze iz sjeverozapadnih dijelova Hrvatske, Zagreba i Zagrebačke županije.

“To su uglavnom bolesnici koji su bili na proslavama, ili u susjedstvu, kao i ukućani onih koji su boravili na takvim mjestima.

Trenutno u intenzivnoj imamo i dva mlađa bolesnika, tako da ovo nije bolest koja zaobilazi osobe mlađe životne dobi. Stječe se dojam da je bolest rezervirana isključivo za starije”, rekla je Peršec, te kazala kako bi trebalo pratiti provođenje mjera, jer mlađa populacija ne shvaća ozbiljnost ovog stanja, prenosi N1.

Komentari