Stručnjaci upozoravaju: Dok se u Hrvatskoj ne poveća broj testiranja, neće biti moguće efikasno slijediti slučajeve

Hrvatska je na posljednjem mjestu po broju obavljenih testiranja na koronavirus u Europi iako broj zaraženih raste pa je tako u statistiku trebalo jučer ubrojiti i 304 nova slučaja. Kod nas je prema podacima Worldometera do sada napravljeno 38.376 testova na milijun stanovnika, što nas na svjetskoj listi smješta tik iznad Irana (37.297) i Iraka (37.233), a ispod Kirgistana (40.933) i Uzbekistana (41.080).

Kako udio pozitivnih rezultata testiranja raste, postavlja se pitanje zašto nema većeg obuhvata testiranjem. Mali postotak pozitivnih testova bio je pokazatelj da je broj testiranja optimalan i da nije potrebno raditi više testiranja dok smo imali četiri posto pozitivnih među testiranima. Međutim, proteklih je dana broj pozitivnih znatno skočio pa je prema podacima Europskog centra za kontrolu i prevenciju bolesti (ECDC) Hrvatska peta u Europi po broju infekcija na sto tisuća stanovnika u posljednjih 14 dana te je tim rezultatom prestigla i Francusku. Neki liječnici čak kalkuliraju kako nije isključeno da broj inficiranih koronavirusom eksponencijalno raste.

Šostar: Nikad nije viška testiranja 

“Ovo nije eksponencijalni rast. Svi, pa i Svjetska zdravstvena organizacija govore da nikad nije viška testiranja. Međutim, nama će uskoro početi padati broj infekcija koronavirusom. Vrijeme godišnjih odmora bliži se kraju, rad noćnih klubova ograničen je, a kontrole su ojačale i kontakte uspješno lovimo. Mislim da će za šest do sedam dana broj početi padati”, mišljenja je dr. Zvonimir Šostar, ravnatelj NZJZ-a “Dr. Andrija Štampar”, čija je jedna smjena epidemiologa i ostalih koji rade na testiranjima na koronavirus u izolaciji još tjedan dana, piše Večernji list.

Uzme li se u obzir kako se javnozdravstveni kapaciteti teško nose i s trenutačnim opsegom posla oko testiranja, može se zaključiti da za više testiranja jednostavno nemamo kapaciteta. A zašto privatni laboratoriji ne rade PCR testiranja?

“Nemaju za to opremu, a i nema je za kupiti na svjetskom tržištu. Mi smo jedva kupili dva uređaja. Amerikanci su zabranili Abbottu izvoz testova i opreme do kraja godine, a sve od opreme koju proizvede Roche rezervirano je do proljeća”, kaže Šostar.

Đikić: Potrebno je dodatno i brzo testiranje

“Upravo u ovakvim trenucima kada se virus pojačano širi potrebno je dodatno i brzo testiranje da znamo što prije točne podatke i da prilagodimo mjere”, smatra znanstvenik prof. dr. sc. Ivan Đikić sa Sveučilišta Goethe u Frankfurtu.

“Vjerujem da će nedavne najave kolege Beroša da uvede i nove tehnologije za testiranje u Hrvatsku biti brzo realizirane. Dobra je vijest da je odobren novi test koji može u isto vrijeme testirati covid-19, gripu A i B te respiratorni sincicijski virus. Radi se o genetičkim testovima PCR metodom koji detektiraju točne antigene svakog od tih virusa. To će biti od velike pomoći u ordinacijama kada budemo trebali znati diferencijalnu dijagnozu između gripe i covid-19, a ti testovi rezultate moraju dati optimalno unutar dva sata, adekvatno je najkasnije 12-24 sata, no sve nakon toga više nije velika pomoć liječnicima”, ističe Đikić i dodaje kako se korištenjem modernih tehnologija pojavljuje i nekoliko novih testova koji omogućavaju lakše i brže testiranje na covid-19 te s većom osjetljivošću.

Ban: Dok se u Hrvatskoj ne poveća broj testiranja, neće biti moguće efikasno slijediti slučajeve

Nema sumnje da je u Hrvatskoj potrebno više testirati i to će se morati vrlo brzo promijeniti ako želimo usporiti širenje covida-19, upozorava strukturalni molekularni biolog, profesor na švicarskom Saveznom tehnološkom institutu (ETH) prof. dr. sc. Nenad Ban.

“Svjetska zdravstvena organizacija preporučuje se da se mora testirati dovoljno uzoraka da se postotak pozitivnih slučajeva održava ispod 5 posto. Ako to nije slučaj, onda je sigurno da se veliki broj oboljelih nikada ne dijagnosticira što onemogućuje praćenje kontakata i održavanje epidemije pod kontrolom. Dakle, dok se u Hrvatskoj ne poveća broj testiranja, neće biti moguće efikasno slijediti slučajeve i spriječiti daljnje širenje bolesti. Veći postotak pozitivnih testova direktno je povezan s nekontroliranim širenjem covida-19. Trenutačno su Hrvatska i Ukrajina na neslavnom prvom mjestu u Europi što se tiče te statistike. Jako je važno da se ljudi sa simptomima testiraju, a ne da nastave aktivnosti kao obično jer se jedino tako može zaustaviti lanac transmisije virusa”, kaže Ban.

Komentari