‘DOGODIO SE PROBOJ’ Ukrajinske snage ostvarile veliki uspjeh na jugu zemlje

Foto: Facebook

Ukrajinske snage postigle su u ponedjeljak najveći uspjeh na jugu zemlje od početka rata probivši liniju bojišnice i brzo napreduju duž rijeke Dnjepar prijeteći okruženjem tisućama ruskih vojnika, javlja Reuters.

Kijev to nije službeno potvrdio, ali su ruski izvori priznali da je ukrajinska tenkovska ofenziva napredovala desetke kilometara duž zapadne obale rijeke i da je pritom osvojeno niz sela koja se nalaze na tom putu.

To odražava nedavne velike ukrajinske uspjehe na istoku zemlje koji su preokrenuli rat, premda je Moskva povisila uloge anektiravši osvojene teritorije, proglasivši djelomičnu mobilizaciju i zaprijetivši odmazdom nuklearnim oružjem.

“Informacije su napete, recimo to tako, jer, da, zaista se dogodio proboj”, rekao je Vladimir Saldo, proruski dužnosnik u okupiranoj Hersonskoj oblasti za rusku državnu televiziju.



“Postoji naselje koje se zove Dudčani, baš uz Dnjepar, i ondje, u tom području, došlo je do proboja. Ondje ima naselja koja su okupirale ukrajinske snage”, rekao je.

Dudčani se nalaze oko 40 kilometara južno od mjesta gdje se nalazila linija bojišnice prije samo jedan dan, što ukazuje na to da je riječ o jednom od dosad najbržih napredovanja ukrajinskih snaga i daleko najbržem na jugu zemlje, gdje su se ruske snage bile ukopale u jako utvrđene pozicije, a bojišnica je bila uglavnom statična od prvih tjedana invazije.

Kijev gotovo posve šuti o tome, kao i o ranijim velikim ofenzivama, ali neki dužnosnici spomenuli su nepotvrđena izvješća o napredovanju ukrajinskih snaga.

Anton Geraščenko, savjetnik u ukrajinskom ministarstvu unutarnjih poslova, objavio je fotografiju ukrajinskih vojnika kako poziraju sa zastavom na kipu anđela. Rekao je da je riječ o selu Mihailivki oko 20 kilometara od prethodne linije bojišnice.

“Zadnjih dana vidjeli smo prvu fotografiju Osokorivke… vidjeli smo naše postrojbe kod ulaza u Mihailivku, vidjeli smo naše postrojbe u Hrešenivki, pored spomenika. To znači da je Zolota Balka također pod na kontrolom naših oružanih snaga i to znači da naše oružane snage snažno napreduju duž obala Dnjepra prema Berislavu”, rekao je Serhij Hlan, član regionalnog vijeća Hersona, za Reuters, imenujući sela u tom području.

“Službeno, još nema takvih informacija, ali (ruski) društveni mediji paničare… apsolutno potvrđujući te fotografije”.

Samo nekoliko sati pošto je ruski predsjednik Vladimir Putin u petak proglasio pokrajine Donjeck, Luhansk, Herson i Zaporižja ruskim teritorijem zauvijek, Ukrajina je osvojila Liman, glavno rusko uporište na sjeveru Donjecka. To im otvara put za napredovanje duboko u Luhansk.

Ukrajinske snage na jugu napadaju opskrbne linije za tisuće ruskih vojnika, možda čak 25.000, na zapadnoj obali Dnjepra, kamo je Rusija poslala velike snage kako bi zaustavila ukrajinsku protuofenzivu.

Ukrajina je uništila i glavne mostove na Dnjepru prisilivši ruske snage da koriste improvizirane prijelaze. Daljnje napredovanje duž rijeke moglo bi preostale prijelaze dovesti u domet topništva.

“Činjenica da smo se probili kroz frontu znači da je ruska vojska već izgubila mogućnost napada, i danas ili sutra mogla bi izgubiti sposobnost obrane”, rekao je Oleh Ždanov, vojni analitičar iz Kijeva.

“Mjesec dana našeg rada na uništavanju njihovih opskrbnih linija i smanjivanju borbene učinkovitosti te skupine znači da oni funkcioniraju s minimalnim zalihama streljiva, goriva i hrane”, rekao je.

Ruski vojni blogeri opisali su napredovanje ukrajinskih tenkova preko desetaka kilometara teritorija duž obale Dnjepra.

“Kada toliko ruskih kanala oglašava zvono na uzbunu, to obično znači da su u problemima”, komentirao je na Twitteru Rob Lee, iz Vanjskopolitičkog istraživačkog instituta u Philadelphiji.

 

Komentari