Dodikov blizak suradnik poručio vrlo otvoreno: BiH može biti ili daytonska ili bivša!

Među bošnjačkim intelektualcima, aktivistima, ali i ozbiljnim političkim faktorima sve češće čujemo tezu kako je Daytonski mirovni (s naglaskom na mirovni) sporazum prošlost, kako je vrijeme da se ustroji građanska država, a konstitutivnost kao temeljno načelo održivosti kakve – takve države potpuno obriše.

Zadnja u nizu takvih izjava dolazi od Reufa Bajrovića, sarajevskog intelektualca i bošnjačkog lobista koji godinama rabi isti narativ, a koji kasnije, više ili manje, preuzimaju Bakir Izetbegović i drugi bošnjački politički akteri.

“Konstitutivnost i ostale okove smo prihvatili da bi zaustavili pokušaj da nas istrijebe. Čim je prijetnja nestankom nestala logično da hoćemo da demokratska većina vlada kao i svugdje u normalnom svijetu”, piše Bajrović.

Pri tom je zaboravio da je Daytonski sporazum mirovni sporazum te da njegovo jednostrano kršenje ne može proći bez sankcija. Temelj Bosne i Hercegovine je za sada konstitutivnost naroda.


To može promijeniti samo ustavotvorna skupština koju bi činili pripadnici sva tri konstitutivna naroda. Ako se, dakle, tri konstitutivna naroda dogovore oko građanske države i ukidanja konstitutivnsoti, to neće biti problematično. Sve drugo je problematično.

JEDINO DAYTONSKA BIH
BiH može uspjeti samo kao daytonska. S tim se slaže i savjetnik srpskog člana Predsjedništva BiH i glasnogovornik SNSD-a Radovan Kovačević.

“BiH može biti ili dejtonska ili bivša. Ili državna zajednica dva ravnopravna entiteta i tri ravnopravna konstitutivna naroda, ili dvije ili tri države”, rekao je on u izjavi za portal Bild.ba.

Objasnio je i koji su uvjeti Republike Srpske da bude dio BiH.

“Oni koji sebe nazivaju demokratskom većinom, ili u prevodu predstavnici najbrojnijeg konstitutivnog naroda, snosiće najveću odgovornost za to koja će od ovih opcija na kraju biti naša realnost. To jasno znači da mi prihvatamo da budemo u BiH, ali samo u dejtonskoj BiH”, kazao je Kovačević za portal Bild.ba pa dodao:

“Republika Srpska je pristala da potpiše Dejtonski sporazum i njegove anekse samo iz razloga što je on omogućio značajnu autonomiju za Republiku Srpsku. Zbog te autonomije smo žrtvovali našu želju da budemo nezavisni i pristali smo da budemo u sastavu BiH. Ali ponavljam, samo u sastavu takve, dejtonske BiH”, stava je Dodikov savjetnik.

SAMO BOŠNJACI PROTIV DRŽAVE?!
Po njemu, ovo je glavni razlog stalne krize u BiH.

“Ključni razlog zašto se BiH 26 godina nalazi u stanju permanentne političke krize, upravo je taj što su predstavnici jednog dijela međunarodne zajednice kontinuirano ispunjavali želje samo jednog od tri, a na štetu druga dva konstitutivna naroda u BiH”, rekao je Kovačević za Bild.ba.

Dodikov savjetnik se pita i jesu li Bošnjaci jedini koji su protiv opstanka BiH.

“To je u potpunosti narušilo unutrašnji balans i uzdrmalo konsenzus za postojanje BiH. Jedino o čemu se danas može voditi dijalog, jeste kako da povratimo taj neophodni unutrašnji balans, pa samim tim i potrebni konsenzus za opstanak BiH. Republika Srpska i Srbi su voljni. Koliko vidim, postoji volja i kod Hrvata. Postavlja se pitanje da li je moguće da su samo Bošnjaci protiv opstanka BiH?!”, zaključio je Kovačević u izjavi za Bild.ba.

Komentari