DODIK U SANKT PETERBURGU: Od nas se traži da se pridružimo sankcijama Rusiji, ali Republika Srpska to ne dozvoljava

Darko Tomas/Cropix

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je na Međunarodnom ekonomskom forumu u Sankt Peterburgu da se BiH nije pridružila sankcijama Ruskoj Federaciji jer Republika Srpska to nije dozvolila.

– Mi smo izloženi ozbiljnim pritiscima, pogotovo vezano za sukob u Ukrajini. Od nas se traži da se pridružimo sankcijama Rusiji, ali Republika Srpska to ne dozvoljava – rekao je Dodik.

Kazao je da je na Forum u Sankt Peterburg došao kao predstavnik Republike Srpske.

Dodik je rekao da BiH ostaje nestabilna zemlja jer se nalazi pod protektoratom zapadnog svijeta.



Dodik je istaknuo da se svijet nalazi u ozbiljnoj krizi koja traži ozbiljne analize, te da postoji vrlo visok stupanj nepovjerenja na globalnoj razini.

– Samo za naivne djeluje da se sve ovo događa baš sad, jer se desetljećima unatrag ostavljaju neriješeni konflikti. Liberalizam je pobijedio komunizam, ali nije sam sebe i danas to vidimo – rekao je Dodik.

Rekao je i da Zapad nikada nije prestao ići prema Istoku niti odustao od namjere da ovlada resursima Rusije. Dodao je i da se sukob u Ukrajini vodi do posljednjeg vojnika, a sve kako bi se oslabila Rusija i ovladalo njenim resursima.

Prema njegovom mišljenju, svijet danas ima dva do tri lidera – predsjednike Rusije, Kine i Turske – Vladimira Putina, Xi Jinpinga, te Recepa Tayyipa Erdogana koji je, kako je rekao, pokazao svoj odnos i prema ukrajinskoj krizi na pravi način.

Poručio je da bi sukob u Ukrajini trebao što prije biti okončan.

– Nisam potencijal da kažem odgovor na pitanje što sutra raditi, ali znam da svijet ne smije otići u globalni sukob. Najveći dio čovječanstva razumije što se događa. Ne ulazim u strategiju ratovanja, ali smatram da sukob u Ukrajini treba što prije prestati – istakao je Dodik.

Na Međunarodnom ekonomskom forumu u Sankt Peterburgu, koji se održava pod sloganom “Nove mogućnosti u novom svijetu”, sudjeluju državnici iz 70 zemalja.

Plenarna sjednica foruma bit će održana u petak, uz sudjelovanje ruskog predsjednika Vladimira Putina, nakon čega je planirani susret Putina i Dodika.

Predsjednik Rusije dat će na plenarnoj sjednici 25. Međunarodnog ekonomskog foruma u Sankt Peterburgu ocjene o situaciji u globalnoj politici i ekonomiji.

Komentari