Dodik najavio kako će entitetska policija RS-a štititi građane tog entiteta od eventualnog progona zbog Inzkovog zakona

Bura oko zakona o zabrani negiranja ratnih zločina se ne stišava u Bosni i Hercegovini. Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik zaprijetio je u srijedu da će policija Republike Srpske spriječiti svaki pokušaj privođenja ljudi koji bi mogli biti predmetom kaznenog progona zbog nijekanja ratnih zločina.

Komentirajući činjenicu da je u srijedu stupio na snagu zakon što ga je nametnuo visoki predstavnik Valentin Inzko, a omogućuje kažnjavanje kaznom do pet godina zatvora osoba koje niječu ratne zločine i veličaju njihove počinitelje, Dodik je za banjolučki ATV rekao kako će se osobno zauzeti za to da se taj zakon ne provodi na teritoriju RS.

“Policija RS-a već je dobila nalog da naše ljude štiti i brani, što god to značilo. Ako netko pokuša da hapsi, privodi, policija Republike Srpske će to sprječavati”, rekao je Dodik.

U entitetskoj policiji već su pripremili posebni telefonski broj na koji bi im se trebale javiti osobe kojima prijeti uhićenje zbog veličanja ratnih zločina i njihovih počinitelja.



Dodik je pozvao sve koji žive u RS da alarmiraju entitetsku policiju ukoliko imaju bilo kakve informacije o akcijama koje bi pokušali provesti pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu – SIPA ili Sigurnosno obavještajne agencije BiH – OSA.

Komentari