DODIK: Bosna i Hercegovina nije donijela odluku o integracijama u NATO, nije zauzela stav o stanju u Ukrajini niti o utjecaju bilo koje treće države na BiH

Darko Tomas/Cropix

Iz veleposlanstva Rusije u Bosni i Hercegovini u četvrtak su ponovili prijetnje zbog aspiracija te zemlje da postane članicom NATO-a navodeći kako bi to predstavljalo jasan “proturuski korak” na koji bi Moskva morala odgovoriti.

– Učlanjenje bilo koje zemlje u Savez podrazumijeva apsolutnu potporu vojnim i političkim ciljevima NATO-a, dakle antiruskim koracima, što znači da se djelovanje svake države članice u okviru Saveza smatra usmjerenim protiv Rusije, stoji u izjavi veleposlanstva koju je prenijela Radio-televizija Republike Srpske (RTRS).

Iz te medijske kuće koja je pod izravnom kontrolom vlasti u RS tražili su komentar ruskog veleposlanstva na najavu predsjedatelja Predsjedništva BiH Šefika Džaferović kako će njegova zemlja bez obzira na ruske prijetnje nastaviti svoj put ka članstvu u NATO-u.

– Mi ćemo nastaviti s našim NATO putem i o tome nećemo nikoga pitati, kazao je Džaferović u srijedu u Bruxellesu nakon sastanka s glavnim tajnikom NATO-a Jensom Stoltenbergom.Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik odmah nakon toga napao je Džaferovića tvrdeći kako je on sve što je kazao u Bruxellesu izrekao u osobno i u ime svoje političke stranke.

– BiH nije donijela odluku o integracijama u NATO, nije zauzela stav o stanju u Ukrajini niti o utjecaju bilo koje treće države na BiH, napisao je na Twitteru Dodik koji godinama uporno opstruira donošenje svih odluka bitnih za paribližavanje BiH članstvu u NATO-u unatoč činjenici da je to cilj definiran vanjskopolitičkom strategijom zemlje kao i njenim zakonom o obrani.

Iz veleposlanstva Rusije sada su pojasnili kako će ta zemlja zbog svoje nacionalne sigurnosti biti “prisiljena poduzeti obrambene mjere” protiv država koje odluče postati članicama NATO-a.

NATO je 2019. godine odobrio aktiviranje Akcijskog plana za članstvo (MAP) BiH no nikakvi rokovi za eventualno punopravno pridruživanje nisu definirani.

Komentari