Dobrović: Troše se stotine milijuna za klijentelističke projekte koji ne udovoljavaju ciljevima

Tomislav Kristo / CROPIX

Saborski zastupnik Mosta Slaven Dobrović komentirao je stanje u gospodarenju otpadom u Hrvatskoj za portal Otvoreno.

“Mirovanje u tom sektoru danas čini veliku štetu. Pri tome mislim na neuspostavljanje infrastrukture koja jedina može udovoljiti ciljevima, a to sortirnica, kompostišta, centri za ponovnu uporabu. Trebalo bi ohrabriti jedinice lokalne samouprave da to čine, a to ministarstvo ne čini i slabo i neefikasno financira tu infrastrukturu. Dakle, u pitanju je slabost, sporost a pri tome imamo velike aktivnosti na centrima za gospodarenje otpadom koji si zamišljeni još 2005. gdje dolazi pomiješani otpad i nema recikliranja. Postiže se do 3 ili 4 posto reciklaže, što je daleko premalo na onim 50 posto do 2020., a kamoli za ove ciljeve koje imamo za 2025., 2030. i dalje”, rekao je bivši ministar zaštite okoliša.

“Centri su dodijeljeni županijama na brigu. Troše se stotine milijuna za klijentelističke projekte koji ne udovoljavaju ciljevima”, dodao je.

“Ekološka katastrofa na rijeci Zrmanji posljedica je davnih neodgovornih postupanja. Suluda je ideja bila izgraditi tamo tvornicu. Hrvatska provodi sanacije u kojima se dozvoljava da pojedinci kradu, da troše stotine milijuna kuna na ime sanacije i pri tome ne čine osnovne stvari (evakuacija opasnih tekućina) nego se dogodi devastacija nacionalnog razmjera”, smatra Dobrović.



Komentari