Dobre vijesti iz Dubrovnika: Svi nalazi za staračke domove su negativni. Situacija je stabilna

Od posljedica koronavirusa u dubrovačkoj bolnici preminuli su 83-godišnjak i 93-godišnjakinja, oboje korisnici Doma za starije osobe u Pločama, što čini ukupno šest smrtnih slučajeva u Dubrovačko-neretvanskoj županiji.

Uz već poznata tri slučaja novozaraženih u Metkoviću, dvije djelatnice Doma za odrasle te još jedne osobe, u protekla 24 sata zabilježen je i jedan slučaj zaraze medicinske sestre u Opuzenu pa je sada ukupno 110 zaraženih.

Načelnik Stožera civilne zaštite Dubrovačko-neretvanske županije Joško Cebalo rekao je kako su ”do sada je od posljedica infekcije u Dubrovačko-neretvanskoj županiji preminulo nažalost šest osoba”.

Stabilna situacija

”Sve ovo je nešto novo, kako za nas u Dubrovačko-neretvanskoj županiji tako i za sve u Republici Hrvatskoj i vjerujem da smo svi u određenoj mjeri zabrinuti, međutim prema mom mišljenju i prema mišljenju naši epidemiologa, situacija je stabilna”, rekao je Cebalo.



No napominje kako se građani i dalje moraju strogo pridržavati svih mjera koje je prepisao stožer. Doznalo se i da su zaražene dvije djelatnice iz Doma za umirovljenike u Metkoviću, stoga se pojavio strah za štićenike tog doma.

”Dobili smo rezultate svih 107 uzoraka koji su vezani za dom za starije u Metkoviću i dom Josipovac, svi korisnici navedenih domova su negativni”, potvrdio je Cebalo.

Testirani su svi djelatnici, napominje Cebalo, a ranije zaraženi djelatnici nisi proteklih 10 ili više dana nisu bili u kontaktu sa svojim korisnicima. To ukazuje na važnost preventivnog testiranja svih djelatnika, kako u zdravstvu tako i u sustavu socijalne skrbi.

Tri područja

Stožer civilne zaštite Dubrovačko-neretvanske županije uputio prijedlog prema svim jedinicama lokalne samouprave na području županije da daju mišljenje o prijedlogu koji ide u smjeru da se naša županija podijeli na tri područja.

”Jedno bi se odnosilo na grad Dubrovnik, općinu Konavle, općinu Župa dubrovačka i dubrovačko primorje. Drugo područje bi se odnosilo na dolinu Neretve, dok bi treće područje bilo za naše otoke i poluotok Pelješac”, rekao je načelnik.

Na otocima je uočena pozitivna epidemiološka situacija i stoga će se i dalje primjenjivati odluku da osobe iznimno mogu ići na otoke u Dubrovačko-neretvanskoj županiji i to uz propusnicu od strane Stožera civilne zaštite.

”Neumski koridor funkcionira kao i do sada”, kazao je Cebalo na kraju.

Komentari