Do okončanja postupka HDZ suspendirao članstvo Škugora

Foto: Davor Pongracic / CROPIX

Sud časti zagrebačkog HDZ-a suspendirao je Damira Škugora, uhićenog direktora Inina Sektora za trgovinu prirodnim plinom, do završetka kaznenog postupka, doznaje se u petak iz stranke.

Takvu odluku omogućuje novi statut HDZ-a.

Prije nekoliko dana Područni odbora Gradske četvrti Maksimir pokrenuo je protiv Škugora stegovni postupak koji je upućen Sudu časti na razini Grada Zagreba.

Donedavna direktorica Plinare istočne Slavonije Marija Ratkić, prema najavama, poslijepodne bi trebala izići iz istražnog zatvora u Remetincu.



INA je predložila novog člana Skupštine i Nadzornog odbora Plinare istočne Slavonije umjesto uhićenog Damira Škugora, a u Vukovarsko-srijemskoj županiji potvrđeno je da će se skupština Plinare održati u 13 sati, kada će se imenovati i novi direktor, kojeg predlaže županija.

Afera s preprodajom plina u kojoj je Ina oštećena za više od milijardu kuna i dalje izaziva brojne reakcije. Jučer se se oglasio većinski vlasnik – mađarski Mol. Naveli su da im je neprihvatljivo ono što je Damir Škugor učinio u poslovima trgovanja plinom.

Na aferu su se još jednom osvrnuli i na jučerašnjoj sjednici Vlade. Premijer Andrej Plenković ponovio je – ključnu ulogu u otkrivanju afere u Ini imao je Ured za sprječavanje pranja novca. Naglasio je i da novac nije nestao, nego je sačuvan.

– Predmet ima svoju pravosudnu dimenziju, međutim ima i ovu upravljačku dimenziju o funkcioniranju Ine. Mi ćemo tu sigurno poduzimati korake da se tu stvari promijene jer ovo što se dogodilo je izrazito loše i katastrofalno i mislimo da tu stvari treba iz korijena promijeniti da se ovakvo nešto više ne dogodi, poručio je premijer Plenković.

Nekadašnji predsjednik Nadzornog odbora Ine i bivši ministar Slavko Linić – smatra da je najveća odgovornost na mađarskoj strani – zbog ugovora o upravljanju koji je sklopljen za vrijeme mandata bivšeg premijera Ive Sanadera.

– Onog trenutka kad je drugostupanjski osuđen Sanader, Vlada Zorana Milanovića mogla je sudski tražiti raskid i poništenje ugovora koji je sklopljen u koruptivnim okolnostima. Zašto nije? E to morate pitati samog Milanovića s obzirom da je on mene isključio oko događanja oko Ine jer smo imali različiti pristup. On je imao svog čovjeka u NO kojem je vjerovao, ja nisam vjerovao i ja bih rekao – njega pitajte zašto nije koruptivni ugovor poništen, ustvrdio je Linić.

Predsjednik Zoran Milanović odgovorio je Liniću.

– Gledajte, nisam došao ovdje komentirati Slavka Linića kojeg sam morao izbaciti iz stranke i Vlade zbog muljaža sa zemljištem u Slavoniji. Ako imate neko bolje pitanje, a sigurno imate, spreman sam na to odgovoriti, rekao je Milanović.

Komentari