Do dokaza za uhićenja u Zagrebu USKOK je došao prisluškivanjem pokojnog gradonačelnika

Ilustracija Foto: Marko Prpic/PIXSELL

O aktualnim privođenjima na području Grada Zagreba koja traju dva dana službeno se oglasio i USKOK, a sva se vežu uz pokojnog gradonačelnika Milana Bandića.

Riječ je o aferama vezanim uz iskorištavanje zemljišta na lokaciji Tvornice električnih žarulja, namještanje natječaja za izbor ravnatelja Dječje bolnice Srebrnjak, netransparentno iznajmljivanje adventskih kućica i postavljanje kanti za smeće sa reklamama.

U ovim trenucima dio privedenih iz jučerašnje USKOK-ove akcije dobiva svoje sobe u istražnom zatvoru u Remetincu. Najmanje 30 dana u pritvoru će biti i glavni ravnatelj Hrvatske radiotelevizije Kazimir Bačić, piše RTL.

USKOK i policija objavili su i detalje: glavna meta bio je preminuli gradonačelnik Zagreba Milan Bandić kojeg su istražitelji prisluškivali. On je, prema USKOK-u, primao mito od ostalih privedenih.



USKOK se i službeno oglasio o privođenjima koja su počela još jučer u Zagrebu, a nova privođenja nastavila su se jutros.

‘Zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke’

U Aferi vrtovi svjetla sumnja se da je poduzetnik Lončarić angažirao glavnog ravnatelja HRT-a Bačića da bude posrednik kod Bandića. Davanjem mita i trgovanjem utjecajem trebalo je riješiti legalizaciju, ali i dozvole za radove na lokaciji Tvornice električnih žarulja.

Bačić je Lončariću kod nekih banaka trebao pomoći da dobije povoljnije kredite. Bandiću je Bačić nosio 50 tisuća eura mita od Lončarića, a zauzvrat dobio stan u strogom centru grada.

Prema USKOK-u plan je bio da se lažno navede da je toranj tvornice žarulja oštećen u potresu tako bi se kao kulturno dobro mogao srušiti, a na toj lokaciji izgraditi stambene zgrade. Bačiću i Lončariću određen je jednomjesečni istražni zatvor.

“Zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke, ali odibjeno zbog opasnosti ponavljanja djela. S tim nismo zadovoljni i žalit ćemo se na to”, rekla je Marta Šamota Galjer, zamjenica ravnateljice USKOK-a.

“Zbog mogućeg utjecaja na svjedoke i opasnosti od ponavljanja djela. Naravno da ćemo se žaliti na to”, tvrdi Ivo Farčić, odvjetnik Andree Šulentić.

Namještanje natječaja za izbor ravnatelja Dječje bolnice Srebrnjak druga je akcija. Tu je na nagovor Bandića, Ana Stavljenić Rukavina pripremala kandidate koje je favorizirao gradonačelnik, a zatim s Andreom Šulentić utjecala na glasanje da se izabere kandidat po guštu Bandića. Stavljenić Rukavina je zbog svoje dobi puštena da se brani sa slobode, dok je Šulentić određen jednomjesečni istražni zatvor.

U Aferi Advent sumnja se da je Bandić davao suglasnost za lokacije za postavljanje kućica na atraktivnim mjestima u gradu. Kućice su poslije iznajmljivane po višestruko većim cijenama, a promet od posredovanja i prodaje na kućicama od 5 milijuna kuna dijelili su Bandić, njegov vozač Zdravko Krajina i tzv. kralj adventa Denis Mohenski.

“Zagrebački županijski sud prihvatio je naš zahtjev i odredio jednomjesečni istražni zatvor”, kazala je zamjenica ravnateljice USKOK-a.

Sve ovo plod je tajne akcije USKOK-a

Danas je otkriven i četvrti krak koji se odnosi na postavljanje kanti za smeće s reklamama. Tu se sumnja na utaju poreza od 580 tisuća kuna prema državi i gradu.

Jutros su krenula i nova privođenja gdje je privedeno 10 osoba, od toga osam poduzetnika i dvoje zaposlenika grada. Zato je policija i danas bila u gradskoj upravi. USKOK se još nije oglasio o čemu je točno riječ, ispituje privedene. Pred medije je stao odvjetnik privedenog Krešimira Huzjana.

“Radi se o tajnom postupku. Kad bih ja vama sad rekao način na koji je on iznio obranu. Ja bih sad počinio kazneno djelo odavanje tajnosti postupka. Tek kad bude doneseno rješenje o provođenju istrage moći ćete vidjeti za što se svaki od okrivljenika tereti”, Šime Matak, odvjetnik Krešimira Huzjana.

Sve ovo plod je tajne akcije USKOK-a u kojoj je glavna meta bio pokojni Milan Bandić, većina dokaza stigla je iz tajno postavljenih buba za prisluškivanje u njegovu službenom automobilu.

Komentari