Do daljnjega potrošači u Petrinji i Velikoj Gorici bez opskrbe

Darko Tomas / CROPIX

Hrvatska elektroprivreda (HEP) priopćila je u utorak da je razorni potres uzrokovao brojne kvarove na elektroenergetskoj mreži i objektima za proizvodnju energije te da su do daljnjega potrošači na području Petrinje i Velike Gorice bez opskrbe, a bez napajanja su dijelovi Siska i Zagreba.

Potres koji je u utorak pogodio Petrinju i središnji dio Hrvatske uzrokovao je brojne kvarove na elektroenergetskoj mreži i objektima za proizvodnju električne i toplinske energije. Uslijed težih kvarova, bez opskrbe su do daljnjega potrošači na području Petrinje i Velike Gorice. Bez napajanja su i dijelovi Siska i Zagreba, navode iz HEP-a.

Dodaju da sve raspoložive ekipe radnika HEP-a otklanjaju kvarove i nastoje što prije uspostaviti opskrbu.

Iz HEP-a mole građane da ne uključuju velika trošila u stanovima i kućama radi vlastite sigurnosti te da bi se uključenja napona uspješno provela. Također, pozivaju građane da radi vlastite sigurnosti u srušenim i oštećenim objektima ne koriste električnu energiju.



Uočena oštećenja u TE-TO Sisak

U vrijeme potresa Termoelektrana-toplana Sisak nije bila u pogonu, kažu iz HEP-a, no pregledom postrojenja uočena su oštećenja, koja će se otkloniti prije puštanja u rad. Opskrba kupaca toplinskom energijom u Sisku osigurava se iz HEP-ove Bioelektrane-toplane.

Kako dalje navode, iz pogona je ispala Elektrana-toplana Zagreb, što je poremetilo opskrbu toplinskom energijom potrošača u zapadnom dijelu grada. Normalizacija se očekuje do kraja dana odnosno sutra.

Iz HEP-a napominju da sve bolnice u Zagrebu imaju opskrbu toplinskom energijom.

Navode i da je zbog potresa došlo do automatske obustave rada Nuklearne elektrane Krško, u skladu sa sigurnosnim protokolima.

Sve dežurne službe Hrvatske elektroprivrede nastavljaju s intervencijama s ciljem što brže normalizacije opskrbe, zaključuje se u priopćenju.

Razorni potres pogodio je Petrinju u 12,19 sati. Europski mediteranski seizmološki centar (EMSC) procijenio je da je bio magnitude 6.2 prema Richteru, a osjetilo ga je šest milijuna ljudi.

Komentari